140l virtuvė

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Sveiki, kaip jau buvau užsiminęs, paviešinu savo labai ilgai užsitęsusio projekto rezultatus.
Vienas virimas jau nutiko ir ne be netikėtumų (naivu buvo tikėtis kitaip), bet buvo įdomu.. Dėl patirties stokos, kilo daug klausimų, kuriuos, su Jūsų pagalba, gal pavyks išsiaiškinti ir procesus atvesti į protą..))
Virimo puodas All in one 140l (realus ir planuotas gal bus 120l), kaitinimas netiesioginis (puodas puode) tenais 2x6kW termofikatas propilengliukois, katilas apšiltintas. Sąlinimas programuojamas, atmintis 9 programos.

https://drive.google.com/file/d/1Vj1_0l ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Ts99A0 ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Z10J28 ... sp=sharing
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Fermentavimo kampas. 2 CKT po 150l, šaldytuvas 1kW kompresorius su nedideliu termofikato buferiu. Dar neisivazduoju kiek jis gali atšaldyti ir kokiam kiekiui palaikyti artinulines temperatūras.

https://drive.google.com/file/d/1IeKgAJ ... sp=sharing
Paveikslėlis

Malūnas 750W, 2 volai.

https://drive.google.com/file/d/1ccRaKy ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1iZCGKt ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1hmwmxn ... sp=sharing
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Dar yra vandens paruošimo talpa berods 120l (senas boileris) su RO 400Gpm membrana. Jeigu bus įdomu, detales pateiksiu vėliau.
Jeigu kils klausimų, ar minčių, kaip ir ką tobulinti - maloniai prašom..
Šioje temoje ir toliau kelsiu savo įdirbį, kad darbas taptų malonumu, o "tinginystė" klestėtų..
Paskutinį kartą redagavo 8 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: 140l virtuvė

Standartinė Lrytas1 »

Nu smagus projektas :) Skydo vidu parodyk.
George
Pranešimai: 40
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: 140l virtuvė

Standartinė George »

Čia jau next level :D
Tik man visad klausiams iškyla, kur tiek alaus dėsi? :D
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Lrytas1 rašė:Skydo vidu parodyk.
Iš šono bendras jungiklis ir du termo zondai. Iš priekio du jungikliai dviems tenams ir vienas laisvas - bus gal maišyklei.

https://drive.google.com/file/d/1hFha6- ... sp=sharing
Paveikslėlis

Valdiklis REX C-100 prižiūri termofikato (propilengliukolio) temperatūrą. Programuojamas valdiklis ALTEC PC410 prižiūri sąlinimo algoritmą. Šitą porelę "metodam naučnava tykanija" reikia tvarkyti, kad korektiškai dirbtų, bet iš principo iškeltas užduotis ir darbą atlieka.

https://drive.google.com/file/d/10ANi9J ... sp=sharing
Paveikslėlis

Žarnokai - nesu elektrikas, tai nepykit už betvarkę..

https://drive.google.com/file/d/1boQR50 ... sp=sharing
Paveikslėlis

Valdiklių pajungimo schema.

https://drive.google.com/file/d/1SuiliQ ... sp=sharing
Paveikslėlis
George rašė:Tik man visad klausiams iškyla, kur tiek alaus dėsi? :D
Na pirmiausia aš primečiau, kad jau iškart puse puodo su filtravimo sistema yra ir pasigavau nukainuotą sulčių garintuvą - ten kelias siūles pravirinti (bet labai plonas metalas ir problemiška), porą vamzdelių įvirinti, cirkuliacija, tenai, apšiltinti ir t.t., ir dar šis bei tas.. Darbo ne du pirštus aptaškyti, o rezultate virsiu 10L. -Apgailėtina.?
Paskui pasikalbėjau su kolega - sako: Virdavom kaime 200l ir išpilti nereikėdavo, bet ten kaimas ir 4dieną jau geria.. Pas mus kelias iki galutinio produkto ilgas ir sudėjęs visus už ir prieš nusprendžiau apsistoti ties maksimaliu 120l galutinio produkto. Juo labiau, kad metalo turėjau kaiptik tokio dydžio puodui. Kitą vertus juk niekas neįpareigoja virti visų 120l - 60l ar 40l juk irgi galima. Nors 40l jau truputi mažokai gali pasirodyti 150l CKT. Beto juk yra draugai ir artimieji, kurie turbūt mielai padės tą naštą naikinti. Tik aišku dar reikia išmokti virti ir pirmas virimas jau turbūt nepavyko (truputi vėliau papasakosiu, kai pats apvirškinsiu informaciją), bet gal kaipnors..)))
Paskutinį kartą redagavo 1 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: 140l virtuvė

Standartinė Krauzenas »

Nu gražu žiūrėt, Bravo! ;)

Man baisai įdomu keletas klausimų:

1. Kiek maždaug viskas kainavo? Ar dabar kai viską baigei, negalvoji, kad geriau būtum pirkęs iš kart gatavą sistemą? (nes aš kai savo pasidariau, tai pamačiau kad galėjau geriau kokį "Braumeister" 50l su integruota aušinimo rankove už 2500 Eur nusipirkt, ir būtų daug geresnis variantas išėjęs..)

2. Iš kur ėmei įvairias detales, sujungimus, vožtuvus ir t.t. - turbūt dauguma iš Kinijos keliavo?

3. Ar planuoji sau tokį kiekį alaus virti, ar gal planuose kokį brewpub'ą atsidaryti? Nors kita vertus, jei jau darai, visada geriau darytis didesnį, aš tarkim vargstu su 50l virimo puodu, nes galiu išvirt tik 40l alaus... Kartais norisi padaryt didesnį kiekį ilgesniam brandinimui, tarkim labai patogu lageriuot 60l bačkas - su tavo sistema praktiškai dvi tokias bačkas gali padaryt vienu kartu ir padėt ramiai brandintis.
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: 140l virtuvė

Standartinė Zhiniukas »

Kažkaip keistai pas tave ssr relės pajungtos. Kodėl abi sujungtos nuosekliai?
Ir kam tau kontaktorous, jei naudoji ssr? Sudegs jisai nuo dažno junginėjimo.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Krauzenas rašė:
Kad baigiau, tai pasakyti negaliu, nes dar planuoju nemažai ir esamą tobulinti ir naują kurti.
Kaina irgi išplaukusi ir sunku įvardinti kiek puodas kainavo, o kiek CKT, dar daug detalių yra supirkta planuojamies priklausiniams. Bandžiau skaičiuoti kiek galėtų nutikti savikaina, jeigu nėra galimybės pigiau, tai šiai dienai ir pridedant tai kas už kadro, tai jau turėtų kaina stovėti apie 3,5k, bet realiai gerokai mažiau, nes buvo nemažai medžiagų ir detalių kurias pavyko gauti pigiai, labai pigiai, arba išvis nekainavo.
Realiai pirminis biudžetas buvo planuojamas gerokai mažesnis, bet turbūt nenuostabu, kad išsipūtė - tai reikia didesnį ventilį įsukti, tai ekonomiškesnį cirkuliacinį siurblį šaldymui...
Kad pirkti gatavą sistemą - jos nepigios ir apima tik siaurą proceso dalį virimą. Tikrai nemanau, kad šiandien pirkčiau gatavą sistemą, o nedaryčiau pats, juo labiau, kad turiu tokią galimybę - susiprojektuoti, išsipjauti, susivirinti. Tai buvo įdomu, daug išmokta ir sužinota..

Didžiają dalį detalių siunčiausi iš Ali, bet dabar nerūdyjančio plieno detales perku LT - kaikas net pigiau nei pas kiniečius..

Planas virti sau ir artimiesiems, o paskui bus matyti.. Dėl verdamo kiekio, tai apie tai ir galvojau - iš didesnio neiškrisi, kad ilgesniam brandinimui, ne staigiai ištaškyti, juo labiau kai planavau galimybę palaikyti artinulines tepretaūras.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: 140l virtuvė

Standartinė Krauzenas »

Nu jo, čia hobis dominantis ne tik pačiu alumi, bet ir konstravimu, sėkmės ;)

Beje, gal gali pasidalinti kur Lietuvoje perki SS detales? Nes man irgi vis prisireikia, o kol pareina iš "Čainos" kartais užknisa laukt jei prisireikia greitai...
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Zhiniukas rašė:Kažkaip keistai pas tave ssr relės pajungtos. Kodėl abi sujungtos nuosekliai?
Ir kam tau kontaktorous, jei naudoji ssr? Sudegs jisai nuo dažno junginėjimo.
Nuosekliai sujungta todėl, kad buvo toks planas. Gal klystu, gal galima kitaip ir paprasčiau, bet kažkaip taip man susišvietė. Turi būti vykdomos dvi sąlygos - reguliuojama termofikato temperatūra ir valdomas sąlinimas ir jeigu viena iš sąlygų netenkinama, tai tenai nesijungia kaitinti. Taip - logikoje susidaro šioks toks kamšti, kai reikia kelti temperatūrą, bet kuris nors iš valdiklių mato artimas temperatūras ir stabdo, bet nekritinis.
SSR ten vienfaziai, tokius turėjau seniau pirktus ir magnetinį turėjau - kaip ir nekainavo specealiai. Kadanors keisiu elektromagnetinį paleidėją į trifazį SSR.

Krauzenas, nerūdyjančio plieno detales perku "INERMETAL", bet ateina ir šiaip netikėtai - tai vienur kas nelikvidus pigiai atiduoda, tai kitur pabraižytus.. Na ir aišku jeigu meistraujat ir reikia ką išlazeriuoti, tai sakykit - pagerbėsiu..
ArunasLT
Pranešimai: 11
Užsiregistravo: 2018-06-29, 11:25

Re: 140l virtuvė

Standartinė ArunasLT »

Fermenteriai savadarbiai? Kaip bus plaunami?
vid ma
Pranešimai: 11
Užsiregistravo: 2017-12-21, 21:47

Re: 140l virtuvė

Standartinė vid ma »

Džiugu matyti rimtą projektą. Aš tai tik 30 l. Špaidelio kloną sugebėjau. Dėl techninės projekto pusės turiu pastebėti, kad panaudoti du nesuderinami elementai: šildantys ,,marškinėliai'' ir vidinis salyklo konteineris. Karštos sienos naudojamos, kai šilumos apykaitai naudojama maišyklė. Salyklo konteineris skirtas gravitacinėms sistemoms (grain father), ir slėginėms su siurbliu iš apačios(Speidel). Joms veikiant tarp konteinerio ir puodo sienelių susidaro (ar specialiai sudaromas) oro tarpas. Bet kaip yra tokios galimybės, bus galima panaudoti esamus elementus dviems naujoms sistemoms.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

ArunasLT rašė:Fermenteriai savadarbiai? Kaip bus plaunami?
Fermenteriai savadarbiai, ir bene didžiausios lomkės su jais buvo kol, pasirįžau ir subrendo mintis kaip padaryti špuntus, kad paprastai, be sudėtingų tekinimo darbų ir tesingai veiktų.
Plovimas - į CKT supilamas plovimo ar dezinfekcinis skystis (užteko 15l, kad neužsisurbtu siurblys oru) iš apačios siurblys siurba, per viršuje sumotuotą rotacine plovimo galvą išpurškia.. Kai plovimas ar dezinfekavimas baigtas, skystis išpompuojamas į saugojimo talpą. Čia taip primityviai - paskui sugalvosiu ką nors gudriau.
vid ma rašė:
Taip, galbūt, bet gal viena kitam nelabai trukdo.? Tikėtinas mentalo perkaitimas jam užsistovėjus tarp sienelių - reikės stebėti kas ten vyksta..
Planas buvo į marškinėlius montuoti galingą gofros givatuką misos šaldymui, kas ir buvo padaryta su visom iš to sekančiom pasekmėm - išstorinti marškiniai, didelis termofikato kiekis, padidinta temperatūros inercija, etc.. Bet paskui nebrangiai nutiko plokštelinis aušintuvas ir gofros aušintuvas pasidarė nebeaktualus. Vienaip ar kitaip netiesioginis kaitinimas yra geras dalykas ir tik sąlinimo procesą reikės pritempti, kad teisingai atidirbinėtų. O kokias dvi naujas sistemas turėjote mintyje..?
Paskutinį kartą redagavo 1 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Gal turėčiau rašyti skiltyje "naujokų klausimai", ar "žioplos klaidos" bet kadangi klausimai susiję su įranga, tai rašau čia.
Patirties nulis, įranga nauja, pirmas virimas - bandysiu nupasakoti nuotykį kaip tai nutiko ir kur, mano supratimu, strigau ir reikalai krypo ne pagal planą. Gal Jūs visa tai pamatysite kitomis akimis ir mane apšviesite, kur neteisngai suprantu esmės prasmę..

Pirmiausia susimoviau su salyklo malimu. Malūnas buvo sureguliuotas 1,2mm ir jau buvau su tokiu tarpu tarp volų malęs kviečius draugo tėvams lesinti vištas - gražiai byrėjo kaip kruopos be jokios smulkios frakcijos. Džiaugiausi - pasaka kaip gražiai mala..
Prieš paleisdamas malti visą salyklą, sumaliau nedidelį kiekį - salyklą sumalė labai smulkiai su daug smulkios frakcijos. Greičiausiai salyklas nepalyginamai sausenis nei ankčiau malti kviečiai ir todėl juos trupino į miltus. Padidinau tarpą tarp volų iki 1,5mm ir vėl sumaliau nedideli kiekį salyklo - sumalė rupiau, bet smuklios frakcijos vistiek buvo daug. Kadangi nebuvau radęs informacijos, kad volai išstatomi didesniu atstumu, tai nusprendžiau, kad gal netinkamai suprantu malimo rupumą ir paleidau viso salyklo malimą tokiu rupumu. Dabar žinau, kad sumaliau labai ir labai persmulkiai.
Projektuojant malūną buvau užlipęs ant informacijos, kad optimalios volų apsukos yra 400 sūkių per minutę - mažesni sūkiai labai lėtina malimą o didesni sūkiai didina smuklios frakcijos kiekį. Kad gauti reikiamo rūpumo malimą matau kelis kelius - mažinti apsukas iki 300 sūkių per minutę ir bandymo būdu dar didinti tarpą tarp volų iki kokių 2mm.. Pamatavau grūdą jis apie 2,5-3mm per ploniausią vietą, bet slankmačiu suspaudus 0,5mm jis susitraiško vistiek į miltus.. Kaip suprasti..? Gal duoti salyklui pasiimti atmosferinės drėgmės, kad nebūtų toks sausas..? Pabandžiau dabar malūne užsilikusį grūda perspausti - na irgi miltai..

Kadangi jau sumaliau persmulkiai tai filtras greituoju būdu pradėjo kištis, siurbliukas užsisiurbinėti - teko irkluoti kad išjudinti salyklą, o mentalas pratekėtų į cirkuliaciją..
Bet jeigu tik tiek, tai būtų gėlytės.. Nesupratau kodėl, bet sugliūčino sąlinimo valdiklio termopora ir nusprendė, kad nerodys temperatūros aukštesnės nei +/-60C, o aš kaitinu, kaitinu ir niekaip nepasiekiu 65C.. Paskui kilo įtarimas, kad jau perdidelis garavimas kaip prie 60C, pamatavau kitu termometru ir jis man parodė 78C..)) Na galvoju pypiec - fermentai nepraėjus nei pusei sąlinimo laiko deaktyvuoti - galima reikalą pilti į pamoikę. Namuose jodo nėra, kad atlikti krakomlo testą, bet yra Betadeinas (kažkas panašaus gal sudėtije turintis jodo, spalva panaši). Sumaišiau lašus susidrumstė, pamėlynavo.. Jungiam planą B.. Susimalu dar pusę iš pradžių planuoto kiekio salyklo padidinęs dar tarpą tarp volų šiek teik (griebamės šiaudo, bet miltų vistiek belekiek), su ta mintim, kad vieni fermentai truputį suveikė, paskui kiti, dadedam nepakankamą kiekį naujų, startuojan nuo pradžių ir ilgai, ilgai irkluojam, kad krakmolas susisąlintų. Galiausiai po kokių 3-4 valandų maišymo kantrybė trūko, jodo (betadeino) testas vistiek buvo nekažką, kėliau temperatūrą į 78C, 15min ir padžioviau tekinti.. Kadangi salyklas sumaltas persmulkiai tekėjo irgi neduok dieve - pirmokas valandą, antrokas dar valandą, o trečioką palikau nafig varvėti per naktį, ir virimą atidėjau kitai dienai. Rezultate refraktometras rodė belekiek perdaug, berods 16brix`ų pasiskaičiavau kiek dapilti vandens, kiek nugaruos, kad turėčiau 13,2brix, nuvirinau šiektiek perdaug iki 14, bet jau nebedėjau papildomai vandens paleidau per aušintuvą į CKT.
Dėl termoporos, tai kitą kartą pajungiau vandens kaitinimą berods plaudamas - temperatūrą rodė korektiškai. Bet vistiek reikės statyti konrolinį termometrą.

Nesusitvarkiau su garavimu ir garų nutraukimu. Pradžioje planas bu kondensuoti ir kanalizuoti, bet tada reikia uždaro dangčio, kad susidarantis slėgis išstumtų garus per labai susiaurėjančią angą. Bet reikia pradžioj nugraibyti putas, poto berti apynius - ten pastovus landžiojimas.. Pabijojau, kad nepakankamai nugaruos, kondensuosis ir subėgs atgal į katilą. Palikau atvirą dangtį ir pajungiau D120 turbininį ventiliatorių (ten nuotraukoje prie CKT gal matosi kraštelis), ir nieko jis neištraukė - visiškai. Ką daryti kitą kartą nežinau - pajunginėti žarną nuo ventliatriaus tiesiai į puodą? Bandyti pajungti vamzdį ir kondensuoti kaip buvo sumanyta pradžioje (bet 20 minučių vistiek virs be dangčio nes reikia putas nugraibyti)? Ar apskritai tiesiog vamzdį D80 (kaminą) užriestą žemyn, garą numušinėti purškiant dulksną ir kanalizuoti..?

Turėjau mintį, artėjant virimo pabaigai, paleisti cirkuliaciją per filtrą, kad nurinktų didžiają dalį drumzlių, nes žinojau, kad ciklonas siauruose puoduose neveikia, bet tas planas nesuveikė, nes 300mesh (skylės dydis 0,05mm) filtras staigiai užsikišo ir jį teko greituoju būdu operuoti nuardant 300mesh sluoksnį ir paliekant 1mm tinkliuką, kad nurinktų tik stambiasias frakcijas (nurinko tik kerpeną), taip pat ir 300mesh filtras buvo nuardytas ir nuo filtro stovinčio prieš plokštelinį aušintuvą ir paliktas tik 1mm tinkliukas. Laimei drumzlės susėdo už filtro krepšio ir jų neprisigaudžiau.
Klausymas - kokio tankumo filtras naudotinas apynių krepšiui virimo metu ir kokio tankumo filtras reikalingas paduodant misą į plokštelinį šaldytuvą, kad jo neužkištų ir pats neužsikištų tiek, kad siurbliukas išvis nebeprapūs..?

Siurbliukas pumpuoti per plokštelinį aušintuvą pasirodė persilpnas - iš pradžių lyg viskas vyko pakankamai sparčiai (artypilniame katile misos slegis irgi kažkiek gelbėjo), bet į pabaigą veiksmas stojo iki visiškai lėtai. Nežinau - ar drumzlė kišo aušintuvą, ar siurbliukas be pagalbos sunkiai per aušintuvo pasipriešinimą kėlė į 1,5m aukštį.. Nepaisant neigalaus cirkuliacinio siubliuko, šaldymo procesas neužtruko - apie 100l misos iki 25C atšaldė ir perkėlė į CKT per kokas 15min.

Prieš pildamas misą į CKT plovimo rėžimu pradezinfekavau 5% vandenilio peroksido tirpalu ir karštu garu.

Kadangi netikėtai misos nutiko daugiau nei trečdaliu nei buvo planuota, tai mielių turėjau tik puse normos, kurias sausas išbarsčiau ant putos. Kitą dieną jau vienas kitas burbuliukas lipo, antrą dieną rūgimas vyko normaliai. Po truputį numušinėjau temperatūrą ir kėliau slėgį. Po savaitės rūgimo burbuliavimas nustojo visai - nesupratau, išsiaiškinau, kad nuleidinėjo per fum juosta užpakuotą jungtį (na čia zakon podlasti, kai stengiesi ir atsakingai, tai ir prie 0,4 atmosveros nuleidinėja, o kai staigiai ir tik talpos pratestavimui, tai ir 5 atmosferas laiko, nepraleidžia). Sutvarkiau nuotekį, paragavau ir balionėlis nepradžiugino - jaučiasi kažkokia rūgžtelė, bet paskaičiau, kad gal dingsta, po keletos dienų ragavau nepakito.
Ryt bus 14 dienų, špuntas visiškai užsuktas, slėgis pasikėlęs beveik iki 1 atmosferos, temperatūra 16C (eliui). Dabar planuoju dar šiektik laikyti taip, vėliau temperatūra muštį į 1C, dirbtinai slėgį pakelti iki 1,6 ir palikti, kol išsiskaidrės. Arba gal pirma slėgį kelti, o paskui temperatūrą mušti, nes nežinau kaip geriau ir greičiau išsės mieles..
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: 140l virtuvė

Standartinė darkas »

Čia gal nelabai į techninių dalykų temą, bet mano keli pastebėjimai, dėl tavo virimo:
1. malūno tarpas tarp volų 1,2mm turėtų būti optimalu, jei nemaltum turbo greičiu. Mano malūnas rankinis su tarpu 1,25mm , tik prisimontavau valytuvų varikliuką ir suka volus kokiu 60-100 aps/min, ir viskas puikiai. Smulkios frakcijos neišvengsi, nes kai spaudžiamas grūdas byra, tai byra ir stambiai ir ir tuo pačiu smulkiai ....
2. Kiek supratau, kad salinant tavo siurblys traukia misą iš apačios per dvigubą dugną ir pila ant viršaus? Jei taip tai nieko gero ir nesitikėk... tokiu būdu susiplaka mentalas ant apatinio filtro kokiu bebūtų stambumu sumaltas salyklas ir joks siurblys nepratrauks. Net ir verdant rankiniu būdu be jokių siurblių su apatiniu dvigubu dugnu, kartais smarkiau nuleidinėjant misą pradeda kištis filtras. Aš irgi anksčiau keliatą virimų dariau su siurbliuku iš apačios trakdamas ir pildamas ant viršaus, tikras hemarojus ir naudos nulis. Jei naudot siurblį pamaišymui tai turi siurblys pūsti iš apačios į viršų kad mentalas visą laiką maišytųsi .
Mano būtų patarimas kaip salinti paprasčiau, bus mažiau "pričindalų" ir "vykruntasų" : įkaitini vandenį pirmai pauzei skykim iki 70C ir tuomet sudedi salyklą išmaišai (gauni sakykim 62C) ir palieki salintis kiek numatęs, nieko ten nereikia maišyti ir "makaluoti", praėjus laikui pradedi kelti temperatūrą iki kitos pauzės, va tuomet jau reikia mentalą maišyti arba rankiniu būdu arba su kokia mechanine maišykle ir jokių ten nuleidinėjimų misos per apačią ir jokių siurbliukų :D ... ir taip iki tekinimo temperatūros, tekini irgi "samotioku" be siurblių ir patartina lėtai, aš asmeniškai ištekinu 50-60 litrus per 30 min.
3. termopora matuoti žemas temperatūras 50-80 C nelabai tikslu, nes jos skirtos matuoti aukštesnėm temperatūrom 300-500C , nebent būtų labai gerai sukalibruotas tas termovaldiklis tam temperatūrų diapazonui . Rekomenduojama būtų naudoti PTC ar NTC termorezistorių .
4. Jodo testams jau nebenaudoju po to kai vieną kartą salinau prie 65C kokias 3 val ir vis jodas rodė, kad yra dar krakmolo, kai tik pakėliau temp. iki 72C po 10 min jau jodas rodė ok. Išvada: nereikia jokio jodo testo, dabar dažniausiai salinu apie 62-65C 60-90 min, po to keliu iki 72-74C arba iškart iki 78C ir tekinu.
5. Jei naudoji granuliuotus apynius tai rekomenduoju juos pilti tiesiai į puodą be jokių indų ar krepšių, nes jie būna smulkinti ir susimaišo galiausiai tarp iškritusių baltymų ir sėda į dugną ir geriau iš jų atiduodamas kartumas, bet jeigu naudoji spurgus tai būtinas krepšys ar indas, nes bus šakės .... :D
6. Plokštelinį maišytuvą mesk lauk ar bent iš alaus dirbtuvės ir pasiskaityk neseną temą http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=3&t=1610
7. Dėl mielių kiekio trūkumo tai nesirūpinčiau labai, tai nėra jau taip labai kritiška, žinau , kad žmonės darė eksperimentus įdėdavę tik keletą kruopelių mielių į fermenterį ir alus gavosi geras.
8.
LinasNas rašė: Po savaitės rūgimo burbuliavimas nustojo visai - nesupratau,
Dažniausiai aktyvus burbuliavimas užtrunka -2-3 dienas, taip , kad manau nieko keisto.
9. Su CKT reikalų nesu turėjęs, tai per daug ką komentuoti negaliu, tik neaišku, kam tu tą slėgį laikai fermentery pirminės fermentacijos metu :?:
10. dėl rūgštelės sunku ką ir pakomentuoti, bet alus iš pirminio fermenterio būna tikrai nepanašus į galutinį produktą, turi tokį vaisiškumo ar gal net ir šiek tiek rūgšteles skonį, bet jei traukia žandus ir nemalonus skonis tai gali būt ir nekas.
Nu ir prirašiau .... bet karantinas ... nėra ką veikt :D
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Pradžiai bandysiu malūno apsukas mažinti mažinant škyvą ant variklio ir matuosiu apsukas, jei vistiek apsukos bus perdidelės, tada ieškosiu variklio mažesnėm apsukom (dabar 3000rpm stovi)

Cirkuliacija, viso virimo metu, gal nėra visiškas nulis - turėtų greičiau ir vienalytiškiau pasiskirstyti temteratūra po mentalą. Pastoviai maišant kokšiasi gerai ir cirkuliacija nestringa - prisuksiu maišyklę su dangčiu, kad patogus būtų viso virimo metu (viską turiu, kitu virimu išbandysiu).

Vandenį osmosinį boileyje iš anksto pakaitintą susipilu - ar tikrai supiltas salyklas hidro moduliu 1prie3 numuš temperatūrą nuo 70C iki 62C..?

Su krešiu apyniams turėjau mintį pirmus granuliuotus apynius dėti į puodą, po antros porcijos apynių įdėti krepšį ir paleisti cirkuliaciją per krepšį, kad floakuluoti baltymai apyniai ir visa nereikalinga košė susikoštų į krepšį, kad kiek galima sumažinti jų kiekį puode prieš misos šaldymą. Bet kur pasimoviau - radau info, kad granuliuotiems apiniams krepšio filtravimo finkliukas turi būti 300mikronų (0,3mm), o šaunuolis užsisakiau iš Ali tinkliuką 300mesh (0,05). Vat man viskas ir užtuko.. Reikės siūti naują, o gal sugalvosiu, pavyks ant to pačio karkaso kaipnors..

Lygiai taip ir su plokšteliniu aušintuvu - tinkamai nufiltravus frakciją, neturi ten būti jokio kišimosi. Pakaičiuokims ponai kurmiai - jeigu 30 ploktelių sulipdytosį 70mm, tai vienai plokštelei tenka 2,3mm. Skarda ten negali būti stora 1mm, o gal ir kokie 0,8mm ar net 0,5mm gofruotą struktūra gali atlaikyti slėgius - tarpas pratekėjimui 1,3-1,5mm gana didelis ir tinkamai nufiltravus neturi kilti problemų. Aišku, nepaskerdus aušintuvo, tai tik spėlionės..

Su CKT teorija yra tokia. 0,16 atmosferos kompensuoja 1C, tokiu būdu galima fermentacija pažemintose temperatūrose su visai to privalumais, bet mielės jausis ir dirbs kaip prie paaukštintų temperatūrų. Fermentacijos pradžioje startuojama be slėgio ir konfortiškoje mielėms temperatūroje, o užsikūrus slėgis po truputi keliamas iki 0,3-0,4 o temperatūra leižiama iki žemutinių rekomenduojamų. Antrinėje fermentacijoje slegis palėtulkais keliamas iki 0,8 atmosferos, o temperatūra gali būti leidžiama atatinkamai žemiau. Jeigu norima natūrali karbonizacija artėjant fermentacijos pabaigai galima bandyti slėgį užkėlinėti iki 1,6 atmosferos ar, ir jei pavyksta iki 2, išlaikoma, kol mielės nusės ir užšaldoma, o CO2 sulys į alų iki kažkur 1,2 atmosferos, brandinama. Dar reikia turėti mintyje, kad laisva vieta CKT akumuliuos skirtingą kiekį CO2 ir atšaldžius bus skirtingas galutinis slėgis. Galima karbonizuoti dalinai dirbtinai kreliant nuo 0,8 iki 2 atmosferų iš baliono, išsodinamos mielės, užšaldoma, brandinama.. Na bet čia pas mane vienas šaltinis, o gal aš kanors ne taip supratau - jei kas trurit žinių ar patirties, būtų labai malonu, kad pasidalintumėte.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: 140l virtuvė

Standartinė darkas »

LinasNas rašė: Vandenį osmosinį boileyje iš anksto pakaitintą susipilu - ar tikrai supiltas salyklas hidro moduliu 1prie3 numuš temperatūrą nuo 70C iki 62C..?
nežinau ką reiškia "hidro moduliu", bet jei vandens temperatūra 70C, o dedamo salyklo 20C, tai automatiškai viso mentalo temperaūra mažėja, yra aplikacijų kuriomis galima viską paskaičiuoti, bet aš darau iš akies

.
LinasNas rašė: Lygiai taip ir su plokšteliniu aušintuvu - tinkamai nufiltravus frakciją, neturi ten būti jokio kišimosi.
niekas tau nedraudžia jo naudoti, tuo labiau jei sugalvosi būdą kaip visą košę nufiltruoti.
LinasNas rašė: Su CKT teorija yra tokia....
su CKT neturėjęs reikalų, tik įdomu kaip tu iš to CKT išprašysi mieles :?: :D Vienos nusės ir prilips ant kūginio dugno, kitos viršuje prie šonų kur būna puta.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Bandžiau tvarkyti malūną. Pasirodo klydau dėl variklio apsukų, o ant variklio deklaruotos 1350rpm apsukos irgi buvo neteisingos - realiai sukosi 1500rpm, ant volų ne planuoti 400 , o gerokai daugiau. Pakeičiau variklį į dviejų greičių 750/1400rpm, per škyvus sulėtinau volų apsukas iki 250rpm prie 750rpm varilkio apsukų. Lėčiau galima nebent su inverteriu, bet čia jau visai kosmosas.
Sumaliau saulelę - mala gražiau, bet vistiek smulkios frakcijos yra, pabandžiau iš rankos prasukti malūną, ir smulkios frakcijos vistiek yra. Mintis yra pabandyti, iš vakaro prieš planuojant virimą, susisverti salyklą, ir perpilant, purkštuvu lengvai padrėkinti, kad šiektiek pasigautų drėgmės - gal nebyrėtų taip į miltus. Gal esat kas bandę kaipnors panašiai..?
darkas rašė: su CKT neturėjęs reikalų, tik įdomu kaip tu iš to CKT išprašysi mieles :?: :D Vienos nusės ir prilips ant kūginio dugno, kitos viršuje prie šonų kur būna puta.
Mielių nupylimas po pirminės fermentacijos, tai jos konuso apačioje susėda ir per kelis nupilimus berods gana švariai nusiplė (kaip ištikro, pamatysiu išpilstęs alų), antrinės fermentacijos ir liks gulėti ant dugno iki alus bus išpilstytas. Bet čia vienas požiūris - kitas, kad nereikia nupylinėti iš konuse susėdusių mielių nes į nuostolius krenta konuse liekantis vartojamas alus. Kažkaip sugalvojau, kad nenupilti mielių po pirminės fermentacijos galima, jeigu atidirbta technologija, galutinis produktas gaunamas per 21-25 dienas ir planuojama greitai ištaruoti alų.
Mačiau variantą, kur po CKT konusu pajungia nedidelį indą, palieka atidarytą kanalizavimo kraną ir mielės gražiai susėda į tą indą. Galiausiai, kranas užsukamas, o indas su susėdusiomis mielėmis atjungiamas nuo CKT. Nežinau gerai atidirba toks variantas - reikės pasidomėti.
Plovimas po alaus ištaravimo (suvartojimo), tai CKT viršuje yra 2colių skylė - galima su aukšto slėgio plovykle nupurkšti, galima pajungti cirkuliacinį plovimą su plovimo galva. Truputį neramina, kad šaldymas pas mane pajungtas per viduje CKT susuktą gyvatuką ir ten bus vietų kurios negaus tiesioginio plovimo, bet reikės pailginti cirkuliacinį plovimą ir gal bus viskas gerai..
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: 140l virtuvė

Standartinė darkas »

LinasNas rašė: Mintis yra pabandyti, iš vakaro prieš planuojant virimą, susisverti salyklą, ir perpilant, purkštuvu lengvai padrėkinti, kad šiektiek pasigautų drėgmės - gal nebyrėtų taip į miltus. Gal esat kas bandę kaipnors panašiai..?
nu čia visiška nesąmonė , tokios dar negirdėjau ... :D
kodėl tu bijai tos smulkios frakcijos? Kuo smulkiau sumali tuo geriau, gaunasi didesnis efektyvumas ir geriau išsiplauna cukrai, bet tuo labiau kišasi filtras. Gal pas tave dugninis filtras per retas ar skylės per mažos? Aš kai tekinu tai net pamaišau mentalą kart nuo karto palikdamas tik apačioje kokius 5-10cm nejudindamas ir niekas nesikiša.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Kaip minėjau, patirties neturiu, tai improvizuoju laisvai..))
Įdealiu atveju turi būti sumalta smulkiai, bet kruopa be smuklios frakcijos, kad būtų fengšui.. Gerai salinasi ir gerai tekinasi..
Čai ta nesamone pramonėje būtų marazmas, bet tokiems kaip mes kodėl nepasicirkinti..? Apskritai filmuką žiūrėjau, kur kažkos akademikas kalbėjo, kad didžiausia spirito išeiga yra iš nedžiovinto grūdo - supratau, kad kaip nukūlė, ir iš kart į puodą.. Nedetalizavo kodėl taip nutinka.. Bet toks grūdas yra labai drėgnas palyginus su salykliniu..
Paskutinį kartą redagavo 2 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: 140l virtuvė

Standartinė Lrytas1 »

Salyklo drėkinimas malimo metu yra normali pramonės praktika, daro tai dulkėjimo mažinimui ir kad nesprogtu malant, namuose tai neaktualu :)
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

.
Paskutinį kartą redagavo 2 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: 140l virtuvė

Standartinė gi-bi »

Kažkada bandžiau drėkinti, nes gan stipriai dulkėjo.
Sudrėkinus dulkių neliko :D , bet nuo volų vos ne su šepečiu reikėjo valyti :mrgreen: .
Tada nusipirkau respiratorių :D
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

gi-bi rašė:Tada nusipirkau respiratorių :D
Man bačkos pakišimas po malūnu visiškai sutvarkė dulkėjimą - jokios dulkės ore..
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

.
Paskutinį kartą redagavo 1 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
George
Pranešimai: 40
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: 140l virtuvė

Standartinė George »

nu okei, o kas tie priklausiniai?
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

.
Paskutinį kartą redagavo 2 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

Apie minikegus, tai klausimas - kasdieniam vartojimui 5l(6l) minikegas, ar 10l(11,5l)..? Kegai D215mm - turėtų tilpti trys į šaldytuvą viename lygyje, ir šiaip nedideli, mobilūs. 10l atrodo kiek gremėzdiškai - viedras, o 5l gana kompaktiškas, bet dvigubai daugiau aptarnavimo reikalauja. Kaip Jums atrodo - kokius naudojat ir koko dydžio labiau pasiteisino..?

Ruošinių nuotraukos. Klampas 2 coliai. Planas viršuje į dangtelyje kornelius jungtis montuoti, tada ir kranas, ir CO2 normaliai pasijungia.

Paveikslėlis
Paveikslėlis

Dar nesugalvojau kokią rankeną ir kaip montuoti, kad būtų estetiška, patogu, ir nestyrotų atsikišusi..
Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: 140l virtuvė

Standartinė gi-bi »

Kegus pats gaminiesi?
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: 140l virtuvė

Standartinė LinasNas »

gi-bi rašė:Kegus pats gaminiesi?
Taip - gaminuosi pats. Didelio litražo galima santykinai nebrangiai dėvėtus pirkti, o su mažais pasirinkimo nėra - arba išvis nėra, arba net pas kiniečius brangu..
Darysiuos ir 10l ir 5l naudingo tūrio, bet neapsispredžiu kurie prektiškesni, ir kurių daryti daugiau..
Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: 140l virtuvė

Standartinė gi-bi »

Aš gal naudočiau dangtelį:
https://aliexpress.ru/item/400051669831 ... 33edfDqgKC
Vis dėlto suvirinimo siūlės kokybė viduje nebus super.Todėl galimybė į vidų įkišti ranką būtų privalumas.
ATSAKYTI