BeerSmith

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Maegnar

BeerSmith

Standartinė Maegnar »

Kolegos, kas nors naudojasi BeerSmith 2 programa?

Kokie jūsų nustatymai dėl įrangos, tekinimo? Kaskart kai verdu pagal BS paruoštą virimų planą, pritekinu per daug misos ir dėl to nuvažiuoja IBU, nuvažiuoja ABV ir visi kiti parametrai.

Per paskutini virimą gavau +5 litrai alaus nuo planuoto kiekio, tai vos-vos datraukiu iki Belgiško tamsaus stipraus elio - alus gavosi beveik Dubbelis :)

Pasidalinkite patirtimi. Ačiū
PS

Paliksiu temos pavadinimą bendrą, gal išaugs į informacijos šaltiniu dėl šios programos.

Vartotojo avataras
Gytis

Re: BeerSmith

Standartinė Gytis »

Aš naudoju, bet tik refraktometro matavimams interpretuoti. Vandens kiekį tiesiog mintyse pasiskaičiuoju. Arba kokiam excelyje, jeigu koks nors labai netipinis receptas.

Vartotojo avataras
Tomas

Standartinė Tomas »

Mano giliu įsitikinimu, alų reikia išmokti daryti be jokių programinių įrangų, nors kažkas turbūt ir nesutiks...

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Man tai patinka iš anksto viską kruopščiai apsiskaičiuoti, susiplanuoti, o paskui virti. Ir turbūt jokio skirtumo, ar tai darysi ant popieriaus, ar su programine įranga, tiesiog su programine įranga paprasčiau. Aš, beje, naudoju AA skaičiuoklę ir popierių.

Vartotojo avataras
Tomas

Standartinė Tomas »

Kiek aludarių - tiek virimo technikų ir kiekviena yra gera. Nors aš lieku prie nuomonės, kad alaus darymas - ne matematika, ir kiekvieną kartą reikia improvizuoti.

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Tomas> Aišku, nesutiks. Yra chebros, ne tik skaičiuojančios kruopščiai. Šičia viskas gerai, bent jau man taip atrodo - pasiskaičiuot ir po to pasitikrint labai reikia. Kaip kitaip mokytis, jei nenumanai, ką darai?

Man kitkas bišky kaip ir kliūva. Kai kurie, vadinkim taip, "technikai", nuėjo aparatūros kryptimi, kol kas nelabai supratę nors ABC, ką viena ar kita alaus virimo dedamoji reiškia. Tipo suspaudysiu ant kontrolerio mygtukus, ir bus alus. Nifiga, broliai. Nebus viskas taip paprasta. Man dar viena mintis brazdina smegenis - labai krūta aparatūra pati alų padarys, pati ir išgers:)) Bet... Bet kuri kryptis yra geriau negu nieko.

Vartotojo avataras
Gugs

Standartinė Gugs »

Naudoju BS. Patenkintas. Susikūriau savo emaliuotam puodui "Equipment", pakoregavau misos garavimą virimo metu, misos garavimą šaldant ir viskas gaunasi +/- litro tikslumu. Aišku pažaisti reikėjo pagal realius virimo duomenis, bet dabar viskas liuks - skaičiuoja gerai. Kadangi naudoju "Fly Sparge" metodą, tai ši programa gerai parodo kiek litrų vandens reiks užpilti. Žodžiu patenkintas.

Bet šiaip tai visada receptą susimetu ir į AA pasitikrinimui.

Vartotojo avataras
Tomas

Standartinė Tomas »

Jei nenumanai ką darai - tai ir jokie skaičiavimai nepadės ;)

O dėl technikos... aš irgi labai skeptiškai žiūriu į tai. Savo atidirbtos technikos su puodais į jokią elektroniką nekeisčiau. Taip ir iki guminės bobos galima prieiti :D
P.S. Aš ne prieš techniką, tiesiog mažiems virimams man atrodo ji nepadeda. O kai išeisiu į pensiją, tikrai rūselyje pasidarysiu mini alaus viryklą ;)

Vartotojo avataras
svyturys

Standartinė svyturys »

@Peckelis

Toks jau labai kategoriškas nebūčiau :). Pereiti ant technikos nežinant kaip tu sakai alaus virimo ABC ne taip ir paprasta- juk savo turimas žinias (turiu omeny alaus virimo) reikia pritaikyti, kad iš tos technikos kažką galėtum išspausti, arba reik būt švelniai tariant durneliu- aklai "nusikopint" įrangą iš kokio tai homebrewtalk.com forumo ir po to žiūrėt į tą įrangą kaip ožys į naujus vartus, bet tokių durnelių čia, kurie nuėjo ant technikos, nepastebėjau :). Gal sutinku, kad įrangos automatizavimas mažiems virimams (<25ltr) nenaudinga, bet kita vertus technika reikalinga tam, kad alaus virimas būtų paprastesnis ir techniškai tikslesnis, tad kiekvienas renkasi pagal save- ar griovį su fiskars'u ar su bobcatu kast :)

Vartotojo avataras
Maegnar

Standartinė Maegnar »

@Gugs

Gal gali pasidalinti įrangos nustatymais? Pasilyginčiau su tuo, kas pas mane ir kur gali būti negerai

Vartotojo avataras
gi-bi

Standartinė gi-bi »

Šeštadienį planavau išvirti alaus.
Bet AK receptų programa neveikia(neina pakoreguoti anksčiau sukurto recepto).
Ar čia man vienam taip?Gal jau tapo mokama,o aš kažką pražiopsojau?
Vartotojo avataras
gi-bi

Standartinė gi-bi »

Matyt teks įsisavinti.
Vartotojo avataras
gi-bi

Standartinė gi-bi »

O,jau veikia
ATSAKYTI