VAVSA turnyras (VAK nariams)
- null
Re: VAVSA turnyras (VAK nariams)
VAVSA išvirtas. Misa gavosi labai skaidri ir aromatinga. Beje virdamas savo VAVSA išlaužiau didžiausią efektyvumą 76%.
Laukiam mielių darbo rezultato.
- Dainius
Nieko nelaukęs ir aš vakar, tiksliau jau šiandien išviriau alų.
Pirmą kart viriau vien tik iš salyklo, be ekstrakto.
Ryte pažiūrėjau, pūksi kaip reikiant, labai skanus kvapas nuo salyklo (ypač palyginus su ekstraktiniais), nu ir viršuj sluoksnis apyniu. Daug apynių
Pirmą kart viriau vien tik iš salyklo, be ekstrakto.
Ryte pažiūrėjau, pūksi kaip reikiant, labai skanus kvapas nuo salyklo (ypač palyginus su ekstraktiniais), nu ir viršuj sluoksnis apyniu. Daug apynių
- konung
Nu va, praviriau ir aš "konkursinį". Jei gausis panašus į alų - bandysim pristatyt 
Iškart pastebėjimas, marris otter šitam eksperimentui netinka. Arba reikia pora valandų sumažint salinimo laiką. O tai gavosi košė beveik, vietoj lipnios masės.
Iškart pastebėjimas, marris otter šitam eksperimentui netinka. Arba reikia pora valandų sumažint salinimo laiką. O tai gavosi košė beveik, vietoj lipnios masės.
- konung
Pasirodo mano alus kaprizingas. Kaip tikras žemaitis. Nu nenori jis užsikurt padoriai. Nuo šeštadienio gravity pokytis 1,046 -> 1,030 ir jau antra para nė krust. Išnešiau į balkoną, gal kiek temperatūra pagerins reikalus. Pas mane namie stabiliai dvidešimt keli laipsniai, balkone iki dvidešimt.
Aišku galiu imti tokių žingsnių:
a)nusispjaut ir laukt savaitės termino ir tikėtis geriausio (iki šiol gaudavos)
b) išnešt į balkoną ir tikėtis gero oro
c) įdrėbt šaukštą kepimo mielių arba S ketvirtų iš kameros
d) kita
Ką manot? Kokie pasiūlymai?
Aišku galiu imti tokių žingsnių:
a)nusispjaut ir laukt savaitės termino ir tikėtis geriausio (iki šiol gaudavos)
b) išnešt į balkoną ir tikėtis gero oro
c) įdrėbt šaukštą kepimo mielių arba S ketvirtų iš kameros
d) kita
Ką manot? Kokie pasiūlymai?
- Gytis
Pabandyk kokius 200 ml fermentuoti atskirai dideliu kiekiu mielių, kad ir kepimo. Jeigu dar liko ką fermentuoti, būtinai išfermentuos. Per 1-2 dienas bus aišku. Jeigu FG nepasikeis, vadinasi tokia misa gavosi, nors tuo sunku patikėti.
Šiaip jau man panašu, kad reikia tiesiog laukti. Iki liepos 12 dar daug laiko
Šiaip jau man panašu, kad reikia tiesiog laukti. Iki liepos 12 dar daug laiko
- audryla
@konung
Nesinori tikėt, kad iš to salyklo gavai nefermentuojamą misą... palauk dar porą dienų...nejudink...tiesiog luktelėk...
aš be savaitės iš viso nelendu, nebent "neburbulina" visai ....
BR
audryla
Nesinori tikėt, kad iš to salyklo gavai nefermentuojamą misą... palauk dar porą dienų...nejudink...tiesiog luktelėk...
aš be savaitės iš viso nelendu, nebent "neburbulina" visai ....
BR
audryla
- konung
Būtent, jokio judesio "burbulų" prasme, ir slėgis burbuliatoriuj tam pabuvęs parą grįžo į normalią (neutralią) padėtį. Galvojau gal nesandaru kur, ne pirmas kartas.
Toliau, jokių nuosėdų virš alaus ant indo kraštų ties alaus riba, tik panašu, kad nuosėdų yra apačioj bačkos. Ir tai neaišku ar nuo salyklo ar mielės sukrito.
Sakau jei ir šiandien po darbo (čia bus jau po 48 val.) nebus gravity pokyčių, tai darysiu kepimo starteriuką su alum ir kepimo mielėm. ir mesiu bačkon. Ar dar sakot bandyt laukt?
Kas dėl salyklo. Šitam eksperimentui jis, mano nuomone, visiškai netinkamas. Po 5 valandų salinimo, jis tarsi persigėręs tapo. Tarsi ištirpęs būtų. Turiu įtarimą toks salinimo laikas reikalingas grubesniam, mūsiškiam. tiesa, be sekančio eksperimento (o matyt jau žinau kad bus, nes labai knieti ragautą rezultatą pasiekt), nieko negalėsiu pasakyt.
Toliau, jokių nuosėdų virš alaus ant indo kraštų ties alaus riba, tik panašu, kad nuosėdų yra apačioj bačkos. Ir tai neaišku ar nuo salyklo ar mielės sukrito.
Sakau jei ir šiandien po darbo (čia bus jau po 48 val.) nebus gravity pokyčių, tai darysiu kepimo starteriuką su alum ir kepimo mielėm. ir mesiu bačkon. Ar dar sakot bandyt laukt?
Kas dėl salyklo. Šitam eksperimentui jis, mano nuomone, visiškai netinkamas. Po 5 valandų salinimo, jis tarsi persigėręs tapo. Tarsi ištirpęs būtų. Turiu įtarimą toks salinimo laikas reikalingas grubesniam, mūsiškiam. tiesa, be sekančio eksperimento (o matyt jau žinau kad bus, nes labai knieti ragautą rezultatą pasiekt), nieko negalėsiu pasakyt.
- Gytis
@konung
mano vienas iš paskutinių irgi be burbuliuko nuo 1,056 iki 1,011 nuvažiavo. Įmesk 100 g gliukozės. Pakenkti nepakenksi, bet kažkokias išvadas pasidaryti galėsi.
Aš tai kepimo mielių į visą indą nemesčiau. Pasidaryčiau kokiame puslitriniame mini fermentaciją su tomis kepimo mielėmis. Bet tą jau siūliau
Kas tam salyklui galėjo atsitikti per 5 valandas. O gi nieko, tik visą krakmolą suskaidei ir gal dar ką nors iš kevalų į misą sutraukei. Nepavirto gi misa plastmase, pvz.
mano vienas iš paskutinių irgi be burbuliuko nuo 1,056 iki 1,011 nuvažiavo. Įmesk 100 g gliukozės. Pakenkti nepakenksi, bet kažkokias išvadas pasidaryti galėsi.
Aš tai kepimo mielių į visą indą nemesčiau. Pasidaryčiau kokiame puslitriniame mini fermentaciją su tomis kepimo mielėmis. Bet tą jau siūliau
Kas tam salyklui galėjo atsitikti per 5 valandas. O gi nieko, tik visą krakmolą suskaidei ir gal dar ką nors iš kevalų į misą sutraukei. Nepavirto gi misa plastmase, pvz.
- konung
Ačiū už patarimus. Gyvus ir skaitmeninius.
Nakagi, gelbėjimo akcija suplanuota sekančiai:
1) Pabaladoti, pateliuškuoti bačką, sukelti mieles.
2) Jei nepadeda - dedama gliukozė ir ruošiamas atskiras indas mini fermentacijai.
3) Dar nepadeda - dalį išpilstau ir pavadinu žemaitiška gira, o po to praverdu dar truputį iš naujo salyklo ir supilu ant viršaus. Bandome išrasti alkoholį.
bus pastabų?
Nakagi, gelbėjimo akcija suplanuota sekančiai:
1) Pabaladoti, pateliuškuoti bačką, sukelti mieles.
2) Jei nepadeda - dedama gliukozė ir ruošiamas atskiras indas mini fermentacijai.
3) Dar nepadeda - dalį išpilstau ir pavadinu žemaitiška gira, o po to praverdu dar truputį iš naujo salyklo ir supilu ant viršaus. Bandome išrasti alkoholį.
bus pastabų?
- Gytis
Mini fermentacija yra diagnostika, ne gydymas.
- konung
Žinoma diagnostika. Tačiau aš iš tų, kurie pradžioj bando ištaisyt intuityviai (pakračius bačką ir palaukus), o tik po to žiūrėt kas kaip 
Beje, negirk dienos be vakaro, bet vakar mielėm "Įkrėtus proto", pasirodė judesio šiek tiek. Slėgis pakilo, kartais vangiai numetamas vienas kitas burbulas. Žiūrėsim ties kokia atžyma pavyks sustot šį kartą.
Beje, negirk dienos be vakaro, bet vakar mielėm "Įkrėtus proto", pasirodė judesio šiek tiek. Slėgis pakilo, kartais vangiai numetamas vienas kitas burbulas. Žiūrėsim ties kokia atžyma pavyks sustot šį kartą.
- null
Dar be sukrėtimo, reiktų ir paeruoti. bet čia reiktų burbuliatoriaus kokio:)
- Artis
Reiktu pagalvoti kaip vertinsim šį visų daugiau mažiau panašų alų? Ar mūsų standartinė lentelė tiks?
- Gytis
Manau, kad reikėtų vertinti balais/taškais. Kitas variantas - kiekvienas išrenka pvz. top 5, kur už kiekvieną vietą suteikiami taškai.
Abiem atvejais daugiausia taškų surinkęs alus laimi.
Abiem atvejais daugiausia taškų surinkęs alus laimi.
- Artis
Aš už "top 5" vertinimo sistemą 
- null
@konung kaip tavo alus ar atsigavo?
- konung
Beje aš irgi už "top penkis".
Mano alus tapo gira. Pažadintos mielės teikėsi pajudėti 1.032->1.030. Tai pasiremsiu patarimu ir padarysiu naują ant viršaus pilsiu ir skiesiu iki tam tikro lygio. Giros (o kaip kitaip ~2ABV vadint?) panašu kad irgi nusipilsiu ir atnešiu paragaut. Eksperimento, jei viskas ok. irgi
Mano alus tapo gira. Pažadintos mielės teikėsi pajudėti 1.032->1.030. Tai pasiremsiu patarimu ir padarysiu naują ant viršaus pilsiu ir skiesiu iki tam tikro lygio. Giros (o kaip kitaip ~2ABV vadint?) panašu kad irgi nusipilsiu ir atnešiu paragaut. Eksperimento, jei viskas ok. irgi
- konung
Eksperimentas tęsiasi. Visa epopėja jau greitai bus aprašyta bloge, bet intrigai pasakysiu FG 1.000!?
Ir sekantis klausimas, ar konkurse priimat laisvus klausytojus, įtariu galiu ir tokiu patapt (su pavyzdžiais kaip nereik daryt)
Ir sekantis klausimas, ar konkurse priimat laisvus klausytojus, įtariu galiu ir tokiu patapt (su pavyzdžiais kaip nereik daryt)
- null
@konung tu salyklą gal pamiršai idėt:)
- Gytis
Konung, o kaip skonis? jeigu fg 1.000, tai koks ABV gavosi?
- konung
Nu skonis toks keistas. Stiprumas jaučiasi ir toks rūgštumas/sausumas. Sunku pasakyt ar išvis bus geriamas, pirmadienį prieš susitikimą paragausiu ir tada spręsiu.
Visumoj stebuklo nesitikiu, panašu, kad pirmas sugadintas alus. Bet ką gali žinot.
P.S. ABV sunku paskaičiuoti. Pusė misos buvo apie dviejų laipsnių. sumaišius tapo 1.054. Tai spėju galutinis apie 8 ABV
Visumoj stebuklo nesitikiu, panašu, kad pirmas sugadintas alus. Bet ką gali žinot.
P.S. ABV sunku paskaičiuoti. Pusė misos buvo apie dviejų laipsnių. sumaišius tapo 1.054. Tai spėju galutinis apie 8 ABV
- konung
Stengiaus kaip tik galėjau trumpiau:
http://atvirasalus.lt/blog/konung/2011/ ... vardziuot/
A bus drąsuolių paragaut?
http://atvirasalus.lt/blog/konung/2011/ ... vardziuot/
A bus drąsuolių paragaut?
- null
nešk ragausim. visi rezultatai įdomūs.
- audryla
... na kadangi Tu jau ragavęs ir dar vis rašinėji
tai manau atsiras norinčių...
tempk jį į klubą...
tempk jį į klubą...
- konung
Nu jo, bet rašinėju non-stop'u. Tai gal šalutinis poveikis.
Atitempsiu. "Giros" kaip suprantu irgi prigriebt?
- audryla
...josios irgi 
- konung
Aš čia dėl viso pikto. Pažiūrėjau, kad susirinkimo laikas tai aiškus, o kaip su vieta? ta pati?
- Gytis
Vieta pati, kitų nėra. Gal neišvarys.
- vapas
Kaip su dalyvavimu tų, kurie atostogavo ir neturi ką pristatyti 
- null
Manau tikrai niekas neišvarys:)