Naujokų klausimai
- softee
Re: Naujokų klausimai
Peckelis, aš skaičiuoklėmis jau naudojausi ir tuos kiekius suprantu pagal alaus stilius. Man labiau įdomu iš praktikos kiek kas deda ir kiek realu, kad butelis tikrai atlaikys vienokį ar kitokį spaudimą..
- GiN
Manau standartiniai buteliai iki 3 VOL turėtų laikyt, jei nori daugiau, reiktų galvot apie šampano butelius.
- vikingas
toj skaičiuoklėj kažkaip keistai skaičiuoja ... 2 vol tarkim 4,6 g/l 3 vol 8,5 tarkim į litrą o 2,9 vistiek 4,6g/l kažkoks bugas matyt skaičiuoklėj ... ar aš ko nesupprantu
- vikingas
softee aš dedu po arbatinį šaukštelį su kaupu litrui. čia gaunasi plius minus 6 g jei alaus fermentery 20 litrų tai į puodelį 20 šaukštelių cukraus ir užpilu verdančiu vandeniu ištirpinu ir supilu fermenterin . kiti pila skysta cukraus tirpala tiesiai į butelius dozuoja švirkštais ir panašiai. o tos ribos butelio atlaikymo nebūtina ieškoti juolab kad atkimšus gali nebedaug to alaus likti butely.
- Zalvarinis
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hph ... 9129_n.jpg
Va, kaip atidarinėjo mano alų, kurį užgazuodavau pagal šaukštuką, o ne matuojant.
Arba jei turit FB, tai visas show:
https://www.facebook.com/mikapo/media_s ... 422&type=3
Va, kaip atidarinėjo mano alų, kurį užgazuodavau pagal šaukštuką, o ne matuojant.
Arba jei turit FB, tai visas show:
https://www.facebook.com/mikapo/media_s ... 422&type=3
- vikingas
atrodo įspūdingai 
- Lrytas1
Va per AT 2014 ragavom smagiai "užgazuota"
Regio nuotrauka
http://alusalus.lt/wp-content/uploads/2 ... C_3257.jpg
Regio nuotrauka
http://alusalus.lt/wp-content/uploads/2 ... C_3257.jpg
- Peckelis
Vikingas> Pati skaičiuoklė negalvoja - suvesk parametrus normaliai ir skaičiuos:) Manau, kad pvz., 2.9 parašei su kableliu, o ne su tašku.
O apytiksliai galima ir taip - aluje jau yra apie vienetas, 4 gramai litre duoda dar vienetą. Tai iš to ir išsivedam, kiek dedam, kai žinom, ko norim.
O apytiksliai galima ir taip - aluje jau yra apie vienetas, 4 gramai litre duoda dar vienetą. Tai iš to ir išsivedam, kiek dedam, kai žinom, ko norim.
- AntaKalnietis
10 g vietoje 6-7 g litrui? Bent jau man buvo, kad norėdamas stipresnio užsigazavimo sudėjau po 8 g litrui ir tai jau buvo per daug - neatšaldytas "fontanus" varė ir normaliai įsipilt būdavo sudėtinga į bokalą, o 4-5 valandas šaldytuve palaikytas ir beveik maksimaliai atšaldytas atidarinėjant tai kaip šampanas pokšteldavo. O po 10 g dedant tai dar lieka neaišku, kaip buteliai nesusproginėja
Beje, gramines svarstykles galima iš kiniečių nusipirkt po 10-12 USD su visu atsiuntimu, o Lietuvoje po ~ 50 Lt...Ir apyniams gerai sverti (ypač didelio AA granulėms, kur ir gramas daug ką reiškia), ir cukrui dėl "užgazavimo"...
- vikingas
antakalnieti logiškai mastant tada tavo buvo pilnai neišrūgęs
- vikingas
nu jūs čia juokiates iš manęs bet man abu kartus normaliai užsigazavo jokio šampano nebuvo . pasiemiau šaukštelį arbatinį ir pasėniau su juo cukraus ir pasvėriau to cukraus buvo 7 g nu ir tuo pačiu šaukšteliu matuoju jei kiekvienan butelin bert jei tirpint puodely galima svert su svarstyklem paskaičiavus visam fermenteriui kiek...
- AntaKalnietis
Vikingas. Du virimai. Vienas nusisekęs receptas iš Pale Ale (6 kg pale ale salyklo + 0,5 kg karamelinio) ir 7 g litrui užgazavimo. Puta graži, užsigazavimas "pats tas". Kitas identiškas receptas po savaitės, tik 1 kg pale ale salyklo keičiu į kvietinį. Tie patys 7 g litrui, vakar kaip tik jau gatavas buvo. Iš alaus stikliniame 1 litro butelyje liko gal tik litras ir ačiū dievui virš kriauklės atidarinėjau...Gerai atšaldytas (per naktį stovėjęs šaldytuve) - jau normaliai...Bandau įsivaizduoti, kas būtų su 10 g litre...Beje, ką reiškia pilnai neišrūgęs? FG dvi dienas nesikeitė, fermenteris visiškai nebeburbuliavo...
- Silvestras1337
Sveiki esu naujokas pagaminau savo pirmaji alu siandiena uzgazavau ji ir sudejau butelius i saldytuva mano kl butu toks ar galima butelius deti sonu?:)
- west
jei tik šiandien supilstei tai dar nedėk į šaldytuvą, paprastai alus gazuojasi ~ svaiatę kambario temp. Jei jau užzigazavo tada gali. bėda dedant gulsčiai tai kad mielės nusėda ant šono butelio ir pilant į bokalą jų daugiau papuola.
- Silvestras1337
Taip uzsigazavo savaite kambario temp jis pas mane aciu uz atsakymus 
- Samanis
Peckeli as nezinojau pries atidarydamas. Zinojau kad buvo zmogui bedu su uzsigazavimu, bet kad tiek ivarys nenutuokiau. Po to kai pasake atskaiciau morala. Slegis toks didelis buvo kad fontanu nepavadinsi, toks vaizdas kad visas alus is butelio vienu momentu issoko, vielinis kamstis nuleke. As ameniskai dedu tiek kiek priklauso, nes neuzsigazavusi isgeriu, o pergazuotas tikrai nemalonu gert.
- AntaKalnietis
Samani, o tas kamštis nulėkė jau atšaldytą atidarinėjant (turiu omeny bent 2-3 valandas šaldytuve palaikytą)??
- Samanis
Dar klausimas ar mieles turi kazkokia tolerancija slegiui, taip kaip alkoholiui?
- Samanis
Oi ne ten siltas buvo. 16-18 laipsniu. Butelis buvo keistai nepilnas, tai nusprendem vietoj suvartot kaip nekondicini 
- Burbulas
Tam, kad būtų mažesnė tikimybė susižalot ar sužalot kitus dėl persigzavusio alaus - reikia pilti kuo pilnesnius butelius. Kuo butelyje daugiau vietos dujoms, tuo didesnį pavoju gali sukelt butelio sprogimas... jei nėra galimybės tiksliau pasverti cukraus/gliukozės pilkit iki kakliuko viršaus 
Esu daręs cilindro patikrą spaudimu - prie 400bar trūko sriegis ir buvo tik mažas šnipšt, nes nebuvo jokio oro
Esu daręs cilindro patikrą spaudimu - prie 400bar trūko sriegis ir buvo tik mažas šnipšt, nes nebuvo jokio oro
- softee
A jomajo kokios nuotraukos! Čia ir tarptautinėj arenoj būtų galima tokiomis pasigirti
Ne nu..... Trūksta žodžių 
- softee
Gal kas žino kur rast informacijos apie butelių atlaikomą CO2 spaudimą? Nu tais VOL matais.. Kaip tais įdomu pasidarė po tokių fotkių 
- AntaKalnietis
bandyk viską praktiškai - jei viskas normaliai, nemanau, kad kokių tai cirkų bus 
- pingvi
"alaus butelis turi atlaikyti 12 atmosferų slėgį, vyno - 14" (c) http://mgkolekcija.wordpress.com/2011/0 ... s-butelis/
- vikingas
plona sienele deformuojasi .
- AntaKalnietis
Samani, nuo "fontanų" apsisaugoti padeda vienas labai paprastas dalykas - bent 3-4 valandas (o geriausia net kokią parą) tokios "fontaninės" partijos butelius (bent tuos, kuriuos ketini netrukus vartoti) palaikyti tiesiog šaldytuve...Mano viena partija, matyt dėl to, kad užmečiau 1 kg kvietinio salyklo, o gal dėl to, kad jau gerą savaitę prie 22 C "brandinasi", lipa lauk iš butelio. Tai šaldytuvas labai padeda. Gaunasi atidarius toks smagus šampaninis "pokšt".
- Zalvarinis
Antakalnieti neklaidink žmonių, nes padeda ar ne priklauso nuo užsigazavimo laipsnio
- Zalvarinis
Antakalnieti neklaidink žmonių, nes padeda ar ne priklauso nuo užsigazavimo laipsnio