Breferm Blanche mielės
- Gytis
Breferm Blanche mielės
Breferm Blanche ar aukštą putą sudaro fermentacijos metu?
- null
Re: Breferm Blanche mielės
Na kvietinio alaus puta savaime aukštesnė dėl baltymų kiekio, bet Blanche mielių nelyginčiau su Weheinstephan kurios dangtį remia.
- Dainius
Prieš pora metų viriau, tiksliai neatsimenu. Ypatingai didelė tikrai nebus.
- audryla
Breferm Blanchem mielių puta 5L pagal graduoto kubilo skalę
- Regis
Panašiai ir mano buvo - putos aukštis "~5L" (SI sitemos sudarinėtojai turbūt grabe vartosi matydami, kaip mes aukštį litrais matuojam
)
- Gytis
@Regis
Kodėl turėtų? Juk ne galonais ar kvortomis
Kodėl turėtų? Juk ne galonais ar kvortomis
- Dainius
Ir ne coliais ir ne sprindžiais ar kumščiais, nors būt vaizdingiau.
Tuos pačius SI sistemos vienetus kūrybiškai pritaikom
Tuos pačius SI sistemos vienetus kūrybiškai pritaikom
- Regis
Man rodos su šitom mielėm sugadinau antrą alų iš eilės.
Tik šį kart naudojau naujas, rehidratuotas iš pakelio.
Klausimas: ar galėjo pakenkti per aukšta fermentavimosi t? Aplinkos (kambario) siekė ir virš +26C, vadinasi fermenteryje buvo dar daugiau.
Tik šį kart naudojau naujas, rehidratuotas iš pakelio.
Klausimas: ar galėjo pakenkti per aukšta fermentavimosi t? Aplinkos (kambario) siekė ir virš +26C, vadinasi fermenteryje buvo dar daugiau.
- audryla
Kodėl Tau kyla toks įtarimas?
- Regis
Receptas šis: http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... runos-alus
IBU nedidelis, o poskonyje kerta nemalonus aitrumas. Be to aromatas irgi toks... nefainas. Tiesa, perpylus į išpilstymo indą nemalonios natos išsisklaidė, atsirado kavos pupelių, šokoladiniai atspalviai.
Bet man įdomu, gal kas panašios patirties turėjo.
Išpilsčiau į butelius, tegul pabręsta bent savaitę. Išpilt visada spėsiu.
IBU nedidelis, o poskonyje kerta nemalonus aitrumas. Be to aromatas irgi toks... nefainas. Tiesa, perpylus į išpilstymo indą nemalonios natos išsisklaidė, atsirado kavos pupelių, šokoladiniai atspalviai.
Bet man įdomu, gal kas panašios patirties turėjo.
Išpilsčiau į butelius, tegul pabręsta bent savaitę. Išpilt visada spėsiu.
- audryla
...aha...cinamonas... + mėnuo brandinimo kai minimum, o gal net ir du
bet čia tik mano spėjimas...
Neįsivaizduoju kaip cinamonas pasireiškia kvietiniame aluje... su tamsiais ir cinamonu esu eksperimentavęs: jei padaugini cinamono (o padaugint labai nesunku), geriamas pasidaro tik po 3 mėn., bet ir tai jautresniems gomūriams atrodo aitrus
Paragavus gal daugiau komentarų būtų
Neįsivaizduoju kaip cinamonas pasireiškia kvietiniame aluje... su tamsiais ir cinamonu esu eksperimentavęs: jei padaugini cinamono (o padaugint labai nesunku), geriamas pasidaro tik po 3 mėn., bet ir tai jautresniems gomūriams atrodo aitrus
Paragavus gal daugiau komentarų būtų
- Gytis
Receptas beveik identiškas mano ką tik virtam vitbierui http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/1986-witbier-1. Išskyrus cinamoną.
Mano alus geras(nors nėra kažkoks super) iš karto po išpilstymo. Atnešiu butelį į VAK'ą, jeigu nori.
Mano alus geras(nors nėra kažkoks super) iš karto po išpilstymo. Atnešiu butelį į VAK'ą, jeigu nori.
- Regis
Gyti, tikiu, kad Tavo alus geras 
Man labiau rūpi kodėl mano - prastas
Dar viena mintis kilo - ar gali alaus kokybei fermentavimosi metu pakenkti ne tik "per aukšta" t bet ir šviesa? Fermenteris stovėjo kambaryje (anksčiau statydavau tamsiukyje, nežinau kodėl šiuos kelis kartus palikau kambaryje). Ir pats fermenteris baltas, plonasienis...
Tai gal šiluma + šviesa davė nenorimą rezultatą?
Beje, susifermentavo labai "sausai" - FG vos 1.006
Man labiau rūpi kodėl mano - prastas
Dar viena mintis kilo - ar gali alaus kokybei fermentavimosi metu pakenkti ne tik "per aukšta" t bet ir šviesa? Fermenteris stovėjo kambaryje (anksčiau statydavau tamsiukyje, nežinau kodėl šiuos kelis kartus palikau kambaryje). Ir pats fermenteris baltas, plonasienis...
Tai gal šiluma + šviesa davė nenorimą rezultatą?
Beje, susifermentavo labai "sausai" - FG vos 1.006
- darenkas
Šiaip man kiek teko panašiu atveju daryt, tai gaudavosi negeriamas alaus, rugstis gal net ar kazkas pan.
- Regis
Darenkas: ką reiškia "panašiu atveju daryt"?
- Gytis
Regi, tavo recepte FG rodo 1.016
O koks OG buvo? Ta prasme noriu suprasti kokia atenuacija buvo.
Norint ką nors daugiau suprasti, reikėtų tavo alaus paragauti.
Norint ką nors daugiau suprasti, reikėtų tavo alaus paragauti.
- darenkas
prie tokių temperatūrų ir šviesoje
- Regis
@Gytis: tikrieji faktiniai duomenys yra prie virimo: http://www.atvirasalus.lt/brew-session/recipe/2126
@darenkas: dėkui už info. Kito virimo fermentaciją nešiu į garažą. Ten tamsu ir kur kas vėsiau, nei kambaryje. Žiūrėsiu koks bus rezultatas.
@darenkas: dėkui už info. Kito virimo fermentaciją nešiu į garažą. Ten tamsu ir kur kas vėsiau, nei kambaryje. Žiūrėsiu koks bus rezultatas.
- Gytis
Šitą savo vitbierą fermentavau kambaryje paprastame plastikiniame fermentatoriuje. Tik aplinkos temperatūra buvo apie 20C. 26C turbūt daugoka šitoms mielėms. Bet standartinė mielių reakcija būtų daug vaisinių esterių aluje, kas vitbiero nesugadintų. Aš tai manau, kad pagrindinė priežastis yra netinkama priedų ir apynių kombinacija bei jų kiekiai.
Bandyk brandinti porą mėnesių, o ne vieną savaitę. Išpilti suspėsi.
Bandyk brandinti porą mėnesių, o ne vieną savaitę. Išpilti suspėsi.
- audryla
Klausimas nuo ko tas aitrumas, jei nuo cinamono, tai brandinimas padės.
O jei toks aitrumas/rūgštumas, atsirandantis nuo per aukštos T, kaip minėjo @darenkas, tai nepadės jokie brandinimai...
Paragavus neprimena tokio a la lambic'o?
O jei toks aitrumas/rūgštumas, atsirandantis nuo per aukštos T, kaip minėjo @darenkas, tai nepadės jokie brandinimai...
Paragavus neprimena tokio a la lambic'o?
- Gytis
Kažkaip abejoju aš tuo, kad dėl 26C aplinkos temp. atsirastų toks aitrumas/rūgštumas. Nesakau, kad negali to būti, bet nesuprantu kodėl taip turėtų būti.
- audryla
O kodėl neturėtų būti? 
Esant aukštai temperatūrai, mielės linkusios prigaminti visokio šūdo, sunkiųjų alkoholių ir dar kokio tai bieso esterių, katrie gadina alaus kvapą ir skonį...
Kam tada visi stengiasi kontroliuoti fermentacijos temperatūrą?
Esant aukštai temperatūrai, mielės linkusios prigaminti visokio šūdo, sunkiųjų alkoholių ir dar kokio tai bieso esterių, katrie gadina alaus kvapą ir skonį...
Kam tada visi stengiasi kontroliuoti fermentacijos temperatūrą?
- Gytis
Gamintojo rekomenduojam temperatūra yra 18-24C. 26C(aplinkos) nėra labai jau didelis temperatūros viršijimas.
Tas pirmas šaltinis yra bendri papezėjimai. Palmeris jau bent užsimena apie fenolius ir esterius, bet nurodo, kad " too hot (more than 10°F above the nominal range)". Šiuo atveju tai greičiausiai nebuvo more than 10F. "Excessively banana-tasting beers are one example of high esters due to high temperature fermentation",- bet vitbierui tai nebūtų didelė tragedija, ką ir bandžiau sakyti. Ne apie pilsnerį kalbame.
Bet nėra ko tuščiai ginčytis. Reikia paragauti ir bus aišku ar tai dėl temperatūros, ar kokia nors infekcija, ar cinamonas+kalendra+apyniai.
Tas pirmas šaltinis yra bendri papezėjimai. Palmeris jau bent užsimena apie fenolius ir esterius, bet nurodo, kad " too hot (more than 10°F above the nominal range)". Šiuo atveju tai greičiausiai nebuvo more than 10F. "Excessively banana-tasting beers are one example of high esters due to high temperature fermentation",- bet vitbierui tai nebūtų didelė tragedija, ką ir bandžiau sakyti. Ne apie pilsnerį kalbame.
Bet nėra ko tuščiai ginčytis. Reikia paragauti ir bus aišku ar tai dėl temperatūros, ar kokia nors infekcija, ar cinamonas+kalendra+apyniai.
- Regis
Aitraus rūgštumo nėra. Yra aitrokas kartumas. Gali būti teisinga Gyčio prielaida, kad neteisinga apynių / prieskonių kombinacija.
Pabrandinsiu. Pažiūrėsiu kaip keisis.
Pabrandinsiu. Pažiūrėsiu kaip keisis.
- audryla
Nei vienas čia mūsų nėra mokslino darbo fermentacijos klausimais parašęs
Taip kad viskas čia yra bendri papezėjimai 
@Regis
Jei žadi užsukt šią savaitę į SavasAlus, palik butelaitį paragavimui...
@Regis
Jei žadi užsukt šią savaitę į SavasAlus, palik butelaitį paragavimui...
- Gytis
Aš tai mielių ir fermentacijos klausimais pasitikiu knygute Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation. Tas autorius White'as yra White Labs įkūrėjas. Man kažkaip patikimiau už visokius neaiškius blogus ir forumus.
- Naminis
"Medicinal
Tastes/Smells Like:
Cough syrup, mouthwash, Band-Aid™, smoke, clove-like (spicy)
Possible Causes:
A variety of different phenols are almost always the cause for medicinal flavors in beer.
Phenols can cause solvent, astringent, plastic and medicinal flavors. Medicinal-tasting
phenols are usually brought out during mashing and/or sparging and are caused by
incorrect pH levels, water amounts and temperatures. Using chlorine or iodine-based
sanitizers improperly can bring out Chlorophenols. Yeast also produces phenols, and
a clove-like characteristic is deliberate in some ale, especially Hefeweizen and other
wheat beers.
How to Avoid:
Follow proper mashing and sparging techniques and always follow the specific
directions for different sanitizers. Taking the same precautions to avoid Chlorophenols
and astringency should help to wipe out the chances of medicinal flavors. Always use
the proper yeast for the style of beer being brewed."
http://morebeer.com/content/homebrew-off-flavors
Tastes/Smells Like:
Cough syrup, mouthwash, Band-Aid™, smoke, clove-like (spicy)
Possible Causes:
A variety of different phenols are almost always the cause for medicinal flavors in beer.
Phenols can cause solvent, astringent, plastic and medicinal flavors. Medicinal-tasting
phenols are usually brought out during mashing and/or sparging and are caused by
incorrect pH levels, water amounts and temperatures. Using chlorine or iodine-based
sanitizers improperly can bring out Chlorophenols. Yeast also produces phenols, and
a clove-like characteristic is deliberate in some ale, especially Hefeweizen and other
wheat beers.
How to Avoid:
Follow proper mashing and sparging techniques and always follow the specific
directions for different sanitizers. Taking the same precautions to avoid Chlorophenols
and astringency should help to wipe out the chances of medicinal flavors. Always use
the proper yeast for the style of beer being brewed."
http://morebeer.com/content/homebrew-off-flavors
- Regis
Paniką paskelbiau be reikalo. Pabradinus atsidariau - originalus witbier'ius. Pirminį įtarimą kėlė ne ydos o tas pats cinamonas, kuris dabar sušvelnėjo ir "aprimo". Tiesa, jis ir dabar ryškus, tačiau pinasi kartu su bananais, lengvais citrusais, žaliosios arbatos skoniais.
Jeigu pavyks ištrūkti - atsinešiu į rugpjūčio VAK'ą.
Mielių klausimu (beje, kaip visada) Gyčio spėjimai buvo tiksliausi.
Jeigu pavyks ištrūkti - atsinešiu į rugpjūčio VAK'ą.
Mielių klausimu (beje, kaip visada) Gyčio spėjimai buvo tiksliausi.
- Gytis
Džiugu girdėti, kad viskas gerai.
Būtų labai įdomu tą cinamoną paragauti. Neprisimenu, kad VAK'e kas nors būtų su cinamonu alų atnešęs.
Būtų labai įdomu tą cinamoną paragauti. Neprisimenu, kad VAK'e kas nors būtų su cinamonu alų atnešęs.