Vilniaus nefiltruotas?
- valdas01
Vilniaus nefiltruotas?
Gal kas šio alaus kloną padarėte? Man jis patinka.
- Regis
Re: Vilniaus nefiltruotas?
Ką ten daug klonuot? Imk lietuviško salyklo, įmesk kokius 10% kvietinio salyklo, magnum apynių ir neutralias lagerio mieles - gausi Vilniaus nefiltruotą.
Dabar svarbiausias momentas: Gamybos metu neatskiriamos mielės, kuriose gausu baltymų, mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų.
Tai vat žiūrėk, kad fermentavimo metu neatsiskirtų mielės, nes jos kartu išsineš visus baltymus ir svarbiausia - mineralus. O be mineralų - koks ten alus...
Dabar svarbiausias momentas: Gamybos metu neatskiriamos mielės, kuriose gausu baltymų, mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų.
Tai vat žiūrėk, kad fermentavimo metu neatsiskirtų mielės, nes jos kartu išsineš visus baltymus ir svarbiausia - mineralus. O be mineralų - koks ten alus...
- GiN
Man įdomu pasidarė, kaip padaryti, kad mielės neatsiskirtų, t.y. nenusėstų į dugną galų gale?
- justinas
tai lagerio mieles žemos fermentacijos mielės. t.y. turi būti fermentuojama žemoje temperatūroje? tai tiesiog šaltai fermentuot ir viskas? ar aš persiskaites info viską sumaišiau 
- Gytis
@justinas
>>tai lagerio mieles žemos fermentacijos mielės?
Taip
>> t.y. turi būti fermentuojama žemoje temperatūroje?
Taip, paprastai 8-12 C, bet žiūrėk gamintojų nurodymus. Pavadinimas "žemos fermentacijos" netikslus bei tai nereiškia temperatūrų, o labiau atspindi mielių elgesį fermentacijos metu.
>> tai tiesiog šaltai fermentuot ir viskas?
Yep, 8-12C, bet žiūrėk gamintojo rekomendacijas.
>>ar aš persiskaites info viską sumaišiau
Tai dabar susidėk į vietas.
Atvirame aluje mes dažniausiai vadiname lagerio mielėmis, ne apatinės/žemutinės fementacijos. Ir trumpiau, ir aiškiau.
>>tai lagerio mieles žemos fermentacijos mielės?
Taip
>> t.y. turi būti fermentuojama žemoje temperatūroje?
Taip, paprastai 8-12 C, bet žiūrėk gamintojų nurodymus. Pavadinimas "žemos fermentacijos" netikslus bei tai nereiškia temperatūrų, o labiau atspindi mielių elgesį fermentacijos metu.
>> tai tiesiog šaltai fermentuot ir viskas?
Yep, 8-12C, bet žiūrėk gamintojo rekomendacijas.
>>ar aš persiskaites info viską sumaišiau
Tai dabar susidėk į vietas.
Atvirame aluje mes dažniausiai vadiname lagerio mielėmis, ne apatinės/žemutinės fementacijos. Ir trumpiau, ir aiškiau.
- kartus
Regi, papasakok mums ką reiškia "Tai vat žiūrėk, kad fermentavimo metu neatsiskirtų mielės" 
Kaip jos išvis gali atsiskirti?
Kaip jos išvis gali atsiskirti?
- justinas
@Regis
>>Tai vat žiūrėk, kad fermentavimo metu neatsiskirtų mielės, nes jos kartu išsineš visus baltymus ir svarbiausia - mineralus. O be mineralų - koks ten alus...
@Gytis tai kaip padaryti kad tos mielės neatsiskirtu? tai mano nuomonė tiesiog stebėti temperatūra fermentavimo metu? ar kažkur kabliukas Yra?
>>Tai vat žiūrėk, kad fermentavimo metu neatsiskirtų mielės, nes jos kartu išsineš visus baltymus ir svarbiausia - mineralus. O be mineralų - koks ten alus...
@Gytis tai kaip padaryti kad tos mielės neatsiskirtu? tai mano nuomonė tiesiog stebėti temperatūra fermentavimo metu? ar kažkur kabliukas Yra?
- Regis
Chebryte, nejau humoro jausmas kartu su lapais nukrito ir sušalo?
)
Nuėjau į gamintojo puslapį, kuriame ir rašoma apie šį alų "Gamybos metu neatskiriamos mielės, kuriose gausu baltymų, mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų."
Pats sakinys juokingas iki ašarų. Visų pirma alaus gamybos metu mielės niekad neatskiriamos. "Atskyrimo" procesas vyksta filtravimo ir pasterizavimo metu prieš išpilstymą. Todėl pateikti šį faktą kaip privalumą jau yra juokinga. Antra - mielės pateikiamos kaip baltymų ir mineralinių medžiagų šaltinis - vėlgi juokinga. Aprašo tarptum jogurtą, kurio dėka po mėnesio sulieknėji ir susitvarko virškinimo sistema. Visi šie teiginiai yra marketinginis rūkas vartotojams vilioti.
Ir trečia - čia jau rimtai: aš nemanau, kad "Vilniaus nefiltruotas" yra dėmesio klonavimui vertas objektas. Daugiau naudos bus tuomet, jei labiau domėsitės čia skelbiamais receptais - medalininkais, stengsitės juos sėkmingai atkartoti (turiu omenyje alų, o ne patį receptą) ir išragausit daugiau alaus. Su laiku ateis patirtis ir suvokimas, kad "Vilniaus nefiltruotas" yra nuobodus, kuriam neverta gaišti laiko.
Nuėjau į gamintojo puslapį, kuriame ir rašoma apie šį alų "Gamybos metu neatskiriamos mielės, kuriose gausu baltymų, mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų."
Pats sakinys juokingas iki ašarų. Visų pirma alaus gamybos metu mielės niekad neatskiriamos. "Atskyrimo" procesas vyksta filtravimo ir pasterizavimo metu prieš išpilstymą. Todėl pateikti šį faktą kaip privalumą jau yra juokinga. Antra - mielės pateikiamos kaip baltymų ir mineralinių medžiagų šaltinis - vėlgi juokinga. Aprašo tarptum jogurtą, kurio dėka po mėnesio sulieknėji ir susitvarko virškinimo sistema. Visi šie teiginiai yra marketinginis rūkas vartotojams vilioti.
Ir trečia - čia jau rimtai: aš nemanau, kad "Vilniaus nefiltruotas" yra dėmesio klonavimui vertas objektas. Daugiau naudos bus tuomet, jei labiau domėsitės čia skelbiamais receptais - medalininkais, stengsitės juos sėkmingai atkartoti (turiu omenyje alų, o ne patį receptą) ir išragausit daugiau alaus. Su laiku ateis patirtis ir suvokimas, kad "Vilniaus nefiltruotas" yra nuobodus, kuriam neverta gaišti laiko.
- justinas
@Regi
Ačiū už paaiškinimą, matai esu naujokas ir kai parašei, kad neatsiskirtų mielės. tai man viskas taip susimaišė..
turbūt reikia draugo Lenino patarimu naudotis:)
Ačiū už paaiškinimą, matai esu naujokas ir kai parašei, kad neatsiskirtų mielės. tai man viskas taip susimaišė..
turbūt reikia draugo Lenino patarimu naudotis:)
- Gytis
@justinas
>>@Gytis tai kaip padaryti kad tos mielės neatsiskirtu? tai mano nuomonė tiesiog stebėti temperatūra fermentavimo metu? ar kažkur kabliukas Yra?
Dėl mielių atskyrimo tau Regis paaiškino - tai marketinginis bulšitas, kuris tiesiog reiškia, kad alus nefiltruotas ir nepasterizuotas. Mūsų visi alūs tokie.
>>@Gytis tai kaip padaryti kad tos mielės neatsiskirtu? tai mano nuomonė tiesiog stebėti temperatūra fermentavimo metu? ar kažkur kabliukas Yra?
Dėl mielių atskyrimo tau Regis paaiškino - tai marketinginis bulšitas, kuris tiesiog reiškia, kad alus nefiltruotas ir nepasterizuotas. Mūsų visi alūs tokie.
- GiN
Gyti, mūsų visi alūs nefiltruoti ir nepasterizuoti, bet ne tokie drumsti, kaip Vilniaus nefiltruotas. Kaip padaryti, kad mielės nenusėstų ir išgauti tokį "nefiltruotą" vaizsą? Girdėjau, kad pramonėje yra naudojami specialūs drumstikliai, kiek tame tiesos - nežinau, gal kas pakomentuotų?
Taip pat pritariu, kad klonuoti Vilniaus nefiltruoto tikrai neverta, net ir dėl kainos. Jei patinka, tai pigiau nei firminėj parduotuvėj jį parduoda turbūt nepasidarysi, o jėgas galima skirti įdomesniems ir labiau išskirtiniams egzemplioriams.
Taip pat pritariu, kad klonuoti Vilniaus nefiltruoto tikrai neverta, net ir dėl kainos. Jei patinka, tai pigiau nei firminėj parduotuvėj jį parduoda turbūt nepasidarysi, o jėgas galima skirti įdomesniems ir labiau išskirtiniams egzemplioriams.
- Regis
@GiN: drumstumas išgaunamas ne mielių sąskaita. Jei jis būtų drumstas dėl mielių - taptų negeriamu. Pabandyk naminio alaus butelaitį paragauti "skaidrų" ir vėliau - sudrumsk atsargiai vartydamas ir vėl paragauk. Suprasi skirtumą 
- GiN
Va man irgi įdomu, kieno sąskaita išgaunamas drumstumas? Nes pramoninio alaus požiūriu nefiltruotas=drumstas, kai tuo tarpu mūsų gaminami alūs yra nefiltruoti ir nedrumsti 
- svyturys
@Regis
Na žinok, aš su mielu noru kvietinio alaus butelį pilant į bokalą sumakaluoju, ir nuo to alus nepasidaro negeriamas, o gi priešingai, netgi skanesnis. Ir nesutikčiau, kad drumstumas nėra iš mielių. Taip, jis nėra vien tik iš mielių, kadangi kviečiuose yra daugiau baltymų, ko pasekoje alus taipogi darosi drumstesnis. Dar jei pridėsim salinimą aukštesnėje temperatūroje, be jokių protein rest'ų. Ir turbūt ne veltui Hefeweizen žodyje dalis hefe reiškia mieles
Na žinok, aš su mielu noru kvietinio alaus butelį pilant į bokalą sumakaluoju, ir nuo to alus nepasidaro negeriamas, o gi priešingai, netgi skanesnis. Ir nesutikčiau, kad drumstumas nėra iš mielių. Taip, jis nėra vien tik iš mielių, kadangi kviečiuose yra daugiau baltymų, ko pasekoje alus taipogi darosi drumstesnis. Dar jei pridėsim salinimą aukštesnėje temperatūroje, be jokių protein rest'ų. Ir turbūt ne veltui Hefeweizen žodyje dalis hefe reiškia mieles
- Regis
@svyturys
OK, nesiginčysiu. Skonio reikalas, taip sakant. Man sudrumstas nuo dugno mielėmis alus yra negertinas. Todėl visada alų pilstau atsargiai ir prieš šviesą.
OK, nesiginčysiu. Skonio reikalas, taip sakant. Man sudrumstas nuo dugno mielėmis alus yra negertinas. Todėl visada alų pilstau atsargiai ir prieš šviesą.
- pofke
Dėl drumstumo - dažnai drumstumui pramoniniame aluje sukelti gali būti naudojamos specialios leisgyvės (Biocloud) arba lagerio mielės, nes jų mažesnė flokuliacija, net ir eliuose ar kvietiniame aluje. Švyturys gali būt, kad kažką tokio naudoja, nes PPJ savo bloge rašo, kaip nepavyko iš butelio kvietinio mielių normalių užsiaugint (nors čia gali būt ir dėl sorbato/metabisulfito, jeigu jo deda), tai gal ir Vilniaus alus analogiškai. Taip pat drumstumui sukelti gali būti naudojami drumstikliai taninų pagrindu (Tanal A).
Ir dar: drumstumas ilgiausiai laikosi kvietiniame aluje, kur kviečių yra tarp 15-20%.
Daugiau apie kvietinio drumstumą čia
Ir dar: drumstumas ilgiausiai laikosi kvietiniame aluje, kur kviečių yra tarp 15-20%.
Daugiau apie kvietinio drumstumą čia
- Gytis
Na va šiandien po futbolo į Artistus alaus užėjome. Žiūriu, ogi Vilniaus nefiltruotas. Sakau, kad visi taip peikė, reikia būtinai paragauti.
Visų pirma, jis pakankamai skaidrus, nors matosi, kad nefiltruotas. Aromato nerasta, gal silpnas salyklo ir jaučiasi, kai labai įsitempi. Bet realiai aromato nulis. Skonyje išsiskiria duoninis salyklo skonis, nieko gero. Bendras vertinimas 16 iš 30: geriamas, jeigu nieko kito nėra.
Visų pirma, jis pakankamai skaidrus, nors matosi, kad nefiltruotas. Aromato nerasta, gal silpnas salyklo ir jaučiasi, kai labai įsitempi. Bet realiai aromato nulis. Skonyje išsiskiria duoninis salyklo skonis, nieko gero. Bendras vertinimas 16 iš 30: geriamas, jeigu nieko kito nėra.
-
rokauskas
Nesusilaikiau nepalaikinęs, dar šiandiena "ragavau" nefiltruotą, sumaniau paieškot diskusijų šia tema!kad įsitikinti ar man tik pasivaideno, kvietinis salyklas, ar jo ten tikrai yra.Regis rašė:Ką ten daug klonuot? Imk lietuviško salyklo, įmesk kokius 10% kvietinio salyklo, magnum apynių ir neutralias lagerio mieles - gausi Vilniaus nefiltruotą.
Antra: trenkia šiek tiek, kauno darykla, ta proga iškilo klausimas, ar tai nebus magnum braižas.....ar tiesiog uodžiu kreivai....
P.S. Regis: Tobulas komentaras, mielių tematika, išieškotas:)