Starteris ar rehidracija

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
vidmantas

Starteris ar rehidracija

Standartinė vidmantas »

Ar gali kas nors paaiškinti kaip su tais starteriais elgtis teisingai. Kuomet reikia naudoti starterį, o kuomet rehidruoti. Kažkas seniau patarė, kad neturint virimuose praktikos nežaisti su starteriais, bet pilti sausas ant viršaus. Paskaitinėjus forumuose parašyta kad starteris gaminamas iš tos pačios misos tik gal prie aukštesnės temperatūros(kaip supratau) ir palaikant apie 12val. Norėtūsi greičiau į atvėsusią misą mieles supiti (tai irgi pageidautina).

Žodžiu parašykite tiksliai visa procesą kas kaip darote.

Reikalas tas, kad savaitgalį virsiu 9% ar stipresnį alų. Buvo patarimas naudoti 2 pakelius T-58 vietoj mano pasirinkto vieno arba daryti starterį. Širdis labiau linktų prie starterio, savaime suprantama.

Dėkingas iš anksto.

Vartotojo avataras
Gytis

Re: Starteris ar rehidracija

Standartinė Gytis »

Kaip rašo White'as (White Labs) savo knygoje "Yeast", naudojant sausas mieles be rehidratacijos, apie 50 proc. jų žūsta. Visi sausų mielių gamintojai rekomenduoja rehidrataciją. Taip pat pabrėžiama, kad sausų mielių rehidratacijai reikia naudoti paprastą vandenį, o ne misą. Kuo skiriasi rehidratacija misa nuo sausų mielių uždėjimo į misą be rehidratacijos? Niekuo.

Starteris ir rehidratuotos sausos mielės yra ne tas pats. Bet ir skirtumai nėra dideli. Esmė yra mielių ląstelių skaičius. Jis turi būti teisingas, t.y. nei per mažas, nei per didelis. Kuo aukštesnis OG, tuo daugiau mielių ląstelių reikia. Lageriui reikia maždaug 2x daugiau mielių nei eliui. Aš naudoju šį mielių kalkuliatorių: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Starteris iš esmės yra būdas pasidaryti daugiau mielių ląstelių. Tai ne vienintelis starterio efektas, bet turbūt svarbiausias. Čia yra Wyeast Lab kalkuliatorius, kurio pagalba gali paskaičiuoti, kokio dydžio starterio reikia, kad pasigamintų reikiamas skaičius mielių ląstelių: http://www.wyeastlab.com/hb_pitchrate.cfm

Ne pats patogiausias kalkuliatorius, bet kito nežinau.

Aš daryčiau taip:

1. Paskaičiuoju reikalingą ląstelių skaičių

2. Sausame t-58 pakelyje yra apie 70 mlrd. ląstelių (6 mlrd/g* 11,5g). Panašu, kad šį skaičių reikia padvigubinti

3. Kiek pamenu, tokį skaičių ląstelių gali padvigubinti 4 ltr apimties starteriu, kurio OG yra ~1,040. (šitą dar reikia patikrinti su wyeasto kalkuliatoriumi).

4. Arba naudoju du pakelius mielių :)
Taigi, 4 litrų starteris, pilu pakelį rehidratuotų mielių. Po 24-48 valandų mielių skaičius turėtų būti padvigubėjęs. Jeigu nenori pilti visų 4 litrų, reikia laukti, kol mielės nusės. Aš naudočiau 2 pakelius rehidratuotų mielių. 4 litrų starterio savaikaina man yra apie 4 litus, nes darau iš skysto ekstrakto, kurio reikia maždaug 400 gramų.

ATSAKYTI