Mieles
- Zydrius
Re: Mieles
@Modeslovas. Įdomu. Burbuliatorių turiu iš įvairių vietų, matyt teks atmetinėt kai kuriuos:)
- Regis
Supratau. Ačiū visiems už supratingumą ir patarimus.
Prasuksiu atsidaręs, nupilsiu vandens iš burbuliatoriaus ir nešiu alų vėsiau.
Žiūrėsim kas bus po savaitės. Nes išpilti visada spėsiu
Prasuksiu atsidaręs, nupilsiu vandens iš burbuliatoriaus ir nešiu alų vėsiau.
Žiūrėsim kas bus po savaitės. Nes išpilti visada spėsiu
- Gytis
Pirmieji vizualūs fermentacijos ženklai yra toks paviršiaus raibuliavimas, paskui pradeda susidaryti plonas mažų permatomų burbuliukų sluoksnis ant paviršiaus, iš pradžių nedideli ploteliai, paskui apima beveik visą paviršių. O tada tik laiko klausimas, kada atsiras ir puta. Paprastai užtrunka apie 6-12 valandų nuo burbuliukų atsiradimo. Burbuliatorius paprastai dar tyli, kai puta tik pradeda atsirasti.
Sėkmės ir informuok apie rezultatus.
Sėkmės ir informuok apie rezultatus.
- Regis
Puta yra. Taip maždaug per du pirštus storio.
Ir įpylus alaus pamatavimui - iš skysčio kyla burbuliukai. Tiksliai pamatuoti pavyksta tik po poros minučių. Tai gal ir ne viskas prarasta...
Ir įpylus alaus pamatavimui - iš skysčio kyla burbuliukai. Tiksliai pamatuoti pavyksta tik po poros minučių. Tai gal ir ne viskas prarasta...
- Regis
Atsiprašau, kad teršiu temą, bet gal mano patirtis bus kam naudinga 
Vakar išties atsidariau indą ir jame jokių blogų kvapų neaptikau. Gerai išmaišiau, uždengiau, nupyliau vandenį iš burbuliatoriaus, kad būtų lygiai ties padalomis - ir stebuklas! Vangiai ir iškilmingai anas pradėjo purpsėti
Štai, pasirodo, kokia šių mielių specifika.
Išnešiau kubilą į rūsį (+13), po savaitės pranešiu tolimesnius rezultatus.
Vakar išties atsidariau indą ir jame jokių blogų kvapų neaptikau. Gerai išmaišiau, uždengiau, nupyliau vandenį iš burbuliatoriaus, kad būtų lygiai ties padalomis - ir stebuklas! Vangiai ir iškilmingai anas pradėjo purpsėti
Štai, pasirodo, kokia šių mielių specifika.
Išnešiau kubilą į rūsį (+13), po savaitės pranešiu tolimesnius rezultatus.
- Gytis
Jeigu yra puta, fermentacija jau įsibėgėjusi. Per 2 pirštus lagerio mielėms yra pakankamai daug, daugiau gali ir nebūti. Tie mano minėti burbuliukai atsiranda paviršiuje prieš susidarant putai. Putą tie burbuliukai ir iškelia. CO2 ten, niekas kitas. O aluje tie burbuliukai aktyviai susidaro, vadinasi fermentacija labai aktyvi.
Neskubėk pilstyti, lauk fermentacijos pabaigos. Lageris gali ir 2 savaites, ir daugiau fermentuotis.
Neskubėk pilstyti, lauk fermentacijos pabaigos. Lageris gali ir 2 savaites, ir daugiau fermentuotis.
- zbs
matau tema apie mieles, tai prisijungsiu ir aš, šiaip nesenai pradėjau bandymus su alum daryt. Mane domina antrinis mielių panaudojimas - kiek laiko jas galima šaldytuve laikyt? Kiek kartų panaudot? Gal žinot kokių subtilybių kaip ilgiau išlaikyt? Čia perskaičiau, kad šaldiklyje laiko, man irgi buvo kilus tokia mintis, nes pamenu kažkada motina kepimo mieles šaldymo kameroj laikydavo, tik vėl klausimas kiek ilgai jos ten gyvos išlieka.
- PPJ
Šaldytuve gerai išplautas mieles deguonies neprisisavinusiame vandenyje esu laikęs daugiausiai pora mėnesių ir viskas su jomis buvo tvarkoje. Šiaip rekomenduojama laikyti iki mėnesio, naudot 3 - 4 kartus, max 6.
Naudinga, įliustruota ir aiški amerikonų patirtis apie mielių plovimą ir šaldymą.
Naudinga, įliustruota ir aiški amerikonų patirtis apie mielių plovimą ir šaldymą.
- Regis
@Gytis: pasakoju eigą kaip ir esu pažadėjęs.
Po dviejų savaičių fermentavimo prie +13C FG patapo 1.015
Pilstau į butelius
Pasirodo be reikalo panikavau
Po dviejų savaičių fermentavimo prie +13C FG patapo 1.015
Pilstau į butelius
Pasirodo be reikalo panikavau
- erstikis
Ar ne per anksti dar pilstyti su FG 1.015?
- Regis
Laikas parodys
Mano pirmas lageris, tai matysim kas bus 
- Regis
@Gytis: šiandien paragavau savaitę brandintą "istorinį" lagerį 
Puikus alus! Dėkui, kad paprotinai ir neišpyliau per anksti.
Manau, dar dvi - trys savaitės ir jis taps dar geresniu
Puikus alus! Dėkui, kad paprotinai ir neišpyliau per anksti.
Manau, dar dvi - trys savaitės ir jis taps dar geresniu
- Gytis
Smagu girdėti. Atsinešk į sausio mėn. VAK'ą, visiems bus įdomu paragauti.
- vidmantas
Kokia W34/70 mielių minimali darbinė temperatūra? Galiu joms pasiųlyti tik 6 laipsnius, jaučiu mažoka.
- runce
6C ant ribos, bet užmauk striukę ir jos tikrai pašils nuo savęs. esu taip daręs, viskas puikiai pavyko.
- vidmantas
Supyliau S-04, nutariau nerizikuoti.Tektų palikti rūsy už 30 km. Neturėčiau galimybės stebėti proceso kas vyksta keletą savaičių. Jei dar laipsniu nukristų....
- Regis
Pradėjau naudoti antros kartos mieles. Kosmosas...
Jei subėrus sausas iš pakelio vos užsiveda į antrą dieną, tai mielių pyragas per naktį procesą užveda taip, kad burbuliatorius dirba tarsi akvariumo aeratorius. Stebuklas...
Jei subėrus sausas iš pakelio vos užsiveda į antrą dieną, tai mielių pyragas per naktį procesą užveda taip, kad burbuliatorius dirba tarsi akvariumo aeratorius. Stebuklas...
- Klevas
Gal galit pasidalint patirtim kaip mieles praplaudinėti? Pvz. granuliuotų apynių nuosėdos nusėdę ant dugno ir kitos nuosėdos neveikia mielių pyrago neigiamai? Kelis kartus ketinau pasilikti mielių naujam virimui, bet paabejojau ar ta masė jau yra galutinis rezultatas, kurį reikia dėti į šaldytuvą.
- erstikis
Kai alų supilstau, nugriebiu likusias mieles nuo fermentatoriau dugno į didelį stiklainį ir dapilu virinto atvėsinto vandens (kambario temperatūros). Tada gerai išmaišau ir palieku 10-15 min ramybėje. Tada pripilu puslitrinį stiklainį (galima ir kelis, priklausomai nuo nugriebtų mielių kiekio) mieliuoto skysčio nuo viršaus, nes dugne lieka visokie brudai, nuosėdos ir negyvos mielės. Tokį stiklainį dedu į šaldytuvą ir laikau iki mėnesio (nesu bandęs ilgiau). Stiklainyje mielės sukrenta į dugną o viršuje nusistovi skaidrus skystis. Prieš naudojant išimu stiklainį iš šaldytuvo 2-3 val iki naudojimo. Prieš pat naudojant nupilu skaidrų skystį, dapilu atvėsintos misos, išmaišau ir pilu į fermentatorių su misa.
- Regis
Nieko nepraplaudinėjau. Nugriebiau nuo dugno ir supilsčiau į du verdančiu vandeniu nuplikytus puslitrinius stiklainius.
Šaldytuve mielės išsisluoksniuoja: ant dugno nusėda visas nereikalingas brudas, vidurinis sluoksnis būna "darbinės" mielės, o paviršiuje lieka alaus sluoksnelis.
Prieš verdant alų mieles išimu iš šaldytuvo. Kol alus išversa ir atvėsta - mielės apšyla.
Atsuku dangtelį, nupilu viršuje esantį alų, pauostau. Jei su kvapu viskas ok, vadinasi mielės neapsikrėtė. Su šaukštu dedu tiesiai į fermentorių ir atsargiai išmaišau. Ant dugno likusį brudą išpilu lauk.
Šaldytuve mielės išsisluoksniuoja: ant dugno nusėda visas nereikalingas brudas, vidurinis sluoksnis būna "darbinės" mielės, o paviršiuje lieka alaus sluoksnelis.
Prieš verdant alų mieles išimu iš šaldytuvo. Kol alus išversa ir atvėsta - mielės apšyla.
Atsuku dangtelį, nupilu viršuje esantį alų, pauostau. Jei su kvapu viskas ok, vadinasi mielės neapsikrėtė. Su šaukštu dedu tiesiai į fermentorių ir atsargiai išmaišau. Ant dugno likusį brudą išpilu lauk.
- erstikis
Logiškas variantas, tik laikant darbines mieles su brudais ilgą laiką, daugiau šansų sugadinti mieles. Čia tik mano nuomonė, bet geriau brudą nuo mielių atskirti kuo greičiau 
- Gytis
Mano nuomone pagrindinis ir turbūt vienintelis pavojus yra pasigauti infekciją. O infekcijos vandeniu neišplausi. Yra variantų rūgštimi praplauti, bet tam reikia papildomos įrangos. Todėl aš plaunu nebent dėl estetinių sumetimų. O šiaip stengiuosi neplauti, nes bet koks kontaktas su visokiais išoriniais skysčiais tik padidina infekcijos tikimybę.
- Zydrius
infektofilai. paskaičiuot reikiamą kiekį irgi derėtų prieš beriant šaukštais. realiai ten kokiem trim virimam gal gaunas...
- erstikis
Bet užtad labai greitai išrūgsta 
- Regis
Palaikau Gyčio nuomonę. Susrėbus mieles į sterilų indą tiesiai iš fermentoriaus tikimybė užsikrėsti yra mažesnė, nei tarpiniai skalavimai ir kt.
Zydrius: anksčiau ir aš į tai su šypsena žiūrėjau. Bet po to, kai dvi pratijos per savaitę nurūgštėjo - pradėjau kitaip žiūrėti. Švara alaus virime yra sėkmės garantas.
Dar reiktų kreipti dėmesį kokioje aplinkoje verdamas alus.
Verdant kokiam garaže - vienokia aplinka. O verdant virtuvėje - visai kita. Ten visokių maistinių bakterijų gyvas galas :/
Zydrius: anksčiau ir aš į tai su šypsena žiūrėjau. Bet po to, kai dvi pratijos per savaitę nurūgštėjo - pradėjau kitaip žiūrėti. Švara alaus virime yra sėkmės garantas.
Dar reiktų kreipti dėmesį kokioje aplinkoje verdamas alus.
Verdant kokiam garaže - vienokia aplinka. O verdant virtuvėje - visai kita. Ten visokių maistinių bakterijų gyvas galas :/
- Klevas
O kaip patirtis su išlaikymu - kiek galima laikyti nepraplautas mieles, kiek praplautas? Erstikis sako ilgiau mėnesio nelaikė. Kaip kiti?
- Gytis
Aš laikiau 3 mėnesius. Bet po to mielių nenaudojau. Pauosčiau, paragavau ir išpyliau. Net wyeast'as skystoms mielėms duoda tik 6 mėn galiojimo laiką. O jie iš grynos kultūros daugina mieles.
- Modeslovas
2 menesius laikiau. Nu nieko , Giedrius jas naudojo po to , nu ir aš. Viskas gerai.
Na pas mane jos brudnos nebuna paprastai nes pildamas i pirmine misa perkošiu per kavos filtra smulku, tai brudai i pirmine nepatenka.
Kartais praplaunu mieles kaip Giedrius, kartais neplautas i indukus sufasuoju.
Pora kartu uzsibacilino alus nes su mielem nelabai atsakingai elgiaus, tai dabar labai ziuriu , kad steriliai daug maz butu viskas.
Na pas mane jos brudnos nebuna paprastai nes pildamas i pirmine misa perkošiu per kavos filtra smulku, tai brudai i pirmine nepatenka.
Kartais praplaunu mieles kaip Giedrius, kartais neplautas i indukus sufasuoju.
Pora kartu uzsibacilino alus nes su mielem nelabai atsakingai elgiaus, tai dabar labai ziuriu , kad steriliai daug maz butu viskas.
- Modeslovas
Nusipirkau WY Bavarian lager mieliu. Dabar galvoju kaip čia su jom pasielgus. Mintis yra išvirti 3-4 lageriukus kol orai leis. Todel supilti i pirma verdam alu ir laukti pyrago kelias savaites nelabai tinka. Kažka skaičiau dauginat kolegos jas. Gal pakomentuotu kas smulkiau nes nebandyta procedura dar.
- Gytis
Mielės dauginasi turėdamos deguonies ir maisto. Kiek ten tų ląstelių pakelyje yra? Ant pakelio užrašyta. Nuo to priklauso kiek misos reikia.